18:08 18 April 2021
Slušajte Sputnik

  Neka se Putin pobrine da nas ponovo ne bombarduju (audio)

  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  5918
  Pratite nas

  Republika Srpska treba da stisne petlju i proglasi konfederaciju, smatra profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci i bivši potpredsednik Srpske Emil Vlajki. U protivnom, upozorava, mogla bi da nestane.

  Vlajki, koji je nedavno objavio knjigu „Američko-islamski antisrpski džihad“, kaže da je Balkan bio prvi poligon za uvežbavanje politike američkog mesijanizma i neokolonijalizma, a Srbi prvi na udaru, zato što se SAD preko Srba razračunavaju sa Rusijom, baš kao i preko Ukrajinaca.

  „Oni na neki način izazivaju Rusiju da pokaže sve šta zna kako bi u eventualnom sukobu znali kako se treba s njima suočiti. Mislim da je to uzaludan posao, ali su Srbi bogomdani zbog toga što su oni i zemlje u kojima obitavaju, mislim na RS i Srbiju, bili laboratorija za SAD gde su isprobavali svoju tehniku ne samo svrgavanja legalnih vlasti kao što su to uradili 2000. sa Miloševićem, nego su i nakon toga nastavili sa potplaćivanjem elita. Sve su elite nakon 2000. do danas praktično bile sluge pokorne SAD, plus toga su videli dokle može ići taj mazohizam i počeli otkidati teritorije, prvenstveno od Srbije. Uzeli su 15 odsto srpske teritorije, Kosmet, a onda te srpske elite, koje su praktično sluge američkog imperijalizma, uverili da je za Srbe najbolje da to daju“.

  Kako očekujete da će se odvijati situacija u BiH? Slučajno ili ne, Forin polisi objavljuje analizu stanja u regionu gde predlaže prekrajanje granica i kao prvu fazu federalizaciju Makedonije i uvođenje trećeg entiteta u BiH. Da li očekujete da će se to desiti?

  — Što se Makedonije tiče, postoji projekat razbijanja te zemlje. Ono što će se stvoriti biće „Velika Albanija“, a drugi deo Makedonije, neka im bog pomogne. U BiH je osnovni projekat stvaranje džamahirije, koju su Amerikanci do sada potpomagali. Ono što je na delu to je da su određene nadležnosti koje je imala RS malo po malo prelazile u muslimansko Sarajevo. Muslimana ima negde oko 50-51 odsto, za nekoliko godina će ih biti još više, i ako se Republika Srpska ne konfederira, odvoji ili osamostali, postaće praktično deo bošnjačke džamahirije. Predviđam da će se to desiti jako brzo uprkos naporima koje Dodik preduzima. On radi šta može ali ovi idu napred. Ne samo da su ukinuli grb, zastavu, himnu nego su hteli ukinuti Dan republike. Malo po malo se čerupa RS i sa pravnog i sa teritorijalnog stanovišta. Ukoliko se nešto radikalno ne preduzme, ako se to ne preseče mačem kao što je Aleksandar uradio sa čvorom koji se nije mogao razvezati, ja predviđam, nažalost, vrlo crnu budućnost RS. A što se tiče trećeg entiteta, nema govora. Izetbegović je u jednom trenutku rekao vrlo jasno — ako pokušate da napravite treći entitet unutar Federacije biće krvi do kolena.

  Vi ste pesimista kad je reč o RS, ali Milorad Dodik nije. Iako je Ustavni sud doneo odluku da je referendum o Danu RS neustavan, vidimo da će se taj dan obeležavati 9. januara.

  Milorad Dodik
  © Sputnik / Radoje Pantović

  — Naravno, ko može to sprečiti. Mogu jedino da dođu s NATO trupama usred Banjaluke, smeste tamo glavni štab, ne vidim drugi način kako to mogu da zabrane. Nažalost, unutar misionarske uloge SAD sve se na kraju svodi na silu.

  Da li misionarska uloga SAD može da se promeni kad Tramp stupi na vlast 20. januara?

  — Najvažnije za dolazak Trampa je da ova druga osoba koja je bila u trci za predsednika SAD tu trku nije dobila jer bi ona, po mom mišljenju, započela Treći svetski rat. A Tramp je biznismen, želi da zaradi pare a to se ne radi tako da će za svoje oružje i trupe trošiti milijarde ili stotine miliona dolara svaki dan na rat u Siriji, Iraku, Libiji. On misli preko trgovine i tehnološke nadmoći da zaradi pare pa će možda pokušati da malo smiri situaciju na međunarodnom planu. A ako Amerika može uništiti Rusiju 15 puta, a Rusija Ameriku 10 puta, a u stvari to je uništenje čitave zemaljske kugle, niko nije lud da to otpočne. Istovremeno, Rusija sa Putinom na čelu uspostavila je novu ravnotežu snaga u svetskim razmerama i sada će svet biti malo pravedniji. Tramp ide na to da unutar tog novog poretka u svetu koji više nije čista američka dominacija iskoristi svoje prednosti kao najnaprednija naučno-tehnološka nacija na svetu. To je neki dobitak. Ali šta Tramp može uraditi to je veliko pitanje, jer postoji američka administracija. Predsednici se menjaju, administracija ostaje — ona ima planove za sledeće tri-četiri decenije za svaku zemlju na zemaljskoj kugli, i ja ne verujem da jedan Tramp to može promeniti. On će vremenom postajati sve više prilagodljiv. Biće puno bolje nego da je došla Klintonova, ali koliko će se to odraziti na politiku na Balkanu, to je veliko pitanje. Doduše, nikad se ne zna. Dodik je dobio poziv za Trampovu inauguraciju.

  Dakle, da li će se ipak nešto promeniti?

  — Neće u prvih par godina. Tramp će morati da se suoči sa problemima ne samo što se tiče američke politike na Balkanu nego i u Ukrajini i u ostalim delovima sveta. Tu postoje već uhodani ljudi, strukture, parapolitičke i političke koje su već na delu, a koje su navodni stručnjaci za Balkan. Teško da će on razbiti sve skupa pa početi neku novu politiku. Nisam previše ubeđen. Dok ta njegova globalna politika dođe do Srbije i do Srba, RS može nestati. Ja mislim da je još uvek jedini put da RS proglasi konfederaciju ili da se osamostali, i da je to jedini način da se spasi i očuva.

  Nekim novim referendumom?

  — Referendum je samo tehničko sredstvo. Tu treba stisnuti petlju i proglasiti konfederaciju.

  A kako može da se proglasi konfederacija, onda mora da se menja Dejton?

  Mladići sa zastavama BiH
  © AP Photo / Amel Emric

  — Pa fino, sastane se Narodna skupština RS i kaže: „Od danas smo konfederacija“. E sad, hoće li NATO onda doći sa trupama i intervenisati to nek se Putin pobrine za to i nek kaže — vi osamostaljujete Kosmet i stvarate neke nove države, a ovde postoji ustavni osnov (jer po slovu Dejtona RS je imala elemente države). Može se sastati Narodna skupština RS i kazati — od sada primenjujemo samo izvorni Dejton, mi smo ono što smo bili 1995, a vi kako hoćete. Šta ovi drugi mogu da urade? Muslimani sami ne mogu ratovati, bez američke pomoći ne bi ih ni bilo. Hrvati? Stvara se jedna hrišćanska, pravoslavno-katolička koalicija u odnosu na islamizaciju ovog područja.

  Mislite da je ta koalicija već na delu?

  — To je zasad personalna koalicija Dodika i Čovića, a kad god nešto pokušavaju da na toj osnovi urade onda neko uskoči sa neki ustaškim ili nekim drugim rehabilitacijama — ljotićevskim, nedićevskim, ili se Kolinda slika sa zastavom NDH, a u Splitu viču: „Ubij Srbina“. Incidenata ima, nažalost, i s jedne i s druge strane. Neko nastoji da pokvari jedno prirodno civilizacijsko jedinstvo koje je praktično zasnovano na hrišćanstvu.

  To bi bilo prirodno, međutim, ono što se dešava u Hrvatskoj pokazuje da smo jako daleko od toga.

  — Nažalost, ali oni to isto tako gledaju s druge strane, pa vele, zašto vi hoćete da rehabilitujete Nedića, četnički pokret. Srbi govore da to nije isto, ali Hrvati to tako ne vide.

  Vrlo se teško mogu povlačiti takve paralele, četnici nisu imali Jasenovac.

  — Meni je po majčinoj strani nastradalo pola porodice u nacističkim koncentracionim logorima. Ali ako hoćete stvarati neki mir, nekakvu budućnost, prebacivati da ste vi četnici, a vi ustaše ne vodi ničemu, pogotovu ne rehabilitacije — ni rehabilitacija Stepinca, ni pozdrava „Za dom spremni“. S druge strane, vi ne možete rehabilitovati jednog Nedića koji je bio kvisling. Nijedan kvisling u Evropi nakon Drugog svetskog rata od Petena pa nadalje nije rehabilitovan nego su bili osuđeni, a recimo bili su heroji u Prvom svetskom ratu. Prema tome, ako hoćete mir i saradnju treba izbegavati teme koje mogu biti jabuka razdora.

  Pomenuli ste da je Rusija uspostavila novi balans. To se dešava i na Balkanu. Međutim, nekima smeta ruski uticaj na Balkanu i to pokušavaju po svaku cenu da spreče. U Hrvatskoj je Grabar Kitarovićeva rekla da Rusija pokušava da destabilizuje region, vidimo šta se dešava u Crnoj Gori. Čuli smo i da Vučić dovozi oružje koje su Rusi poklonili i to se odmah doživljava kao ruska pretnja na Balkanu. Zašto?

  — Jedino što ste pogrešno identifikovali one kojima to istinska smeta pošto su i Crna Gora i Hrvatska banana-države. Oni samo izvršavaju šta im se kaže od strane Vašingtona i Brisela koji je u vazalskom odnosu prema Vašingtonu. Oni su lutke, marionete, doduše, mogu biti veoma opasni. A s treće strane, mislim da se ponovo priprema neka vrsta NATO intervencija na Balkanu. Meni se čini da ovo sa referendumom i otporom koji Dodik pruža novom svetskom poretku i posebno američkoj imperiji da im se to ne sviđa.

  Na šta mislite?

  — Ova buka koja dolazi posebno iz Hrvatske, i primedbe na naoružanje, i stavljanje pod oružje ne znamo koliko hiljada rezervnog sastava i pretnje NATO-a… Pazite, 27 članica EU se sastalo da kaže da NATO treba da interveniše. Nije to za odbacivanje, nije to novogodišnja priča, mislim da se nešto sprema, i da će to biti loše. Mora se pričekati Trampova inauguracija, ali mi se čini da će negde oko proleća početi ozbiljni pritisci i na RS, i na Srbiju. Svi vele kako se sadašnje srpsko rukovodstvo ponaša prozapadno, ali nisam sto posto uveren da je to tako. Naravno, Srbija jednostavno ne može slušati naređenja Zapada, posebno što se tiče Rusije, ali ovaj neoimperijalizam, neokolonijalizam zahteva apsolutnu poslušnost. I ovo kolebanje koje srpsko rukovodstvo pokazuje, što je sasvim normalno, oni to ne cene puno. Ne verujem da tu Tramp može puno da uradi. Meni se čini da postoje ozbiljni planovi da se prekrajaju granice, ili da se utišaju ljudi kao što je Milorad Dodik, pa najzad i Vučić koji ne radi baš po njihovoj želji, oni bi hteli da on bude radikalan, da raskine sa Rusijom, da se on totalno okrene Zapadu, da izgubi sve veze sa Rusima. On očito nije u mogućnosti da to uradi.

  Ipak, rekli ste da su se stvari promenile, da je uspostavljena ravnoteža i u tom svetlu onaj ko razmišlja o takvim planovima mora dvaput da stavi prst na čelo.

  — Ali morate uzeti u obzir Kosmet, da se Amerika posebno rukama i nogama trudi da se ta tzv. samoproklamovana druga albanska država održi i da je što više broj zemalja u svetu prizna. Zatim da oni isto tako u Sandžaku, da se Vlasi ne dosete, tiho podbadaju stanovnike koji su većinski muslimansko-bošnjački. Zaboravljate zatim da Vojvodina u svakom trenutku može biti zapaljiva, zaboravljate da oni žele da sruše Dodika i da sve veći broj nadležnosti iz RS ide u muslimansko Sarajevo. Ta politika nije dobra i nisam siguran da će Tramp tu išta moći brzo promeniti. Ako to jednoga dana dođe sa ovih globalnih nivoa do Srbije i do RS, za Srbiju ne znam, ona će ostati vrlo okrnjena, a RS može vrlo lako nestati.

  Tagovi:
  Balkan, KiM, Emil Vlajki, Balkan, BiH, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga