03:24 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1113
  Pratite nas

  Vrlo je važno da na svakom političkom mestu na Kosovu i Metohiji Srbi imaju predstavnike koji će braniti srpske interese, kaže za Sputnjik dosadašnji zamenik kosovskog premijera i poslanički kandidat Srpske liste Branimir Stojanović, pred kosovske izbore koji će se održati u nedelju.

  „U prošlosti smo videli da su pojedinci bili spremni da podrže sve i svašta što je dolazilo na dnevni red. Verovatno ne bi trebalo postaviti pitanje šta Srbi mogu da izgube ukoliko nemaju prave predstavnike, nego šta će dobiti na predstojećim izborima“, odgovara Stojanović na pitanje šta Srbi mogu da očekuju od rezultata izbora.

  Srpsku listu optužuju da više sluša Beograd nego što se zalaže za interese naroda KiM?

  — Ne vidim kako je to suprotstavljeno. Da li neko hoće da kaže da Beograd ne misli dobro narodu ovde? Naravno da postoje dva nivoa našeg rada. Jedan je lokalni, a drugi je onaj generalni, politički. Kad je reč o lokalnim pitanjima, nikada Beograd nije uticao, nikada nije stvarao pritisak. Sve što je dobro i zdravo na lokalnom nivou, Beograd je uvek podržavao. Kao lokalni lideri, apsolutno imamo punu slobodu i pravo da radimo.

  A imate li saglasnost sa državnim vrhom Srbije kad su u pitanju krupni politički potezi?

  — Kada se radi o visokopolitičkim temama, zar nije normalno i prirodno da stavove kreiramo u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom? Ne razumem, ako je to jedina kritika, onda je polusmislena pošto nije jasna do kraja. S druge strane, naravno da ćemo nastaviti da radimo sa Vladom Srbije kao što smo radili do sada.

  Na čemu zasnivate tvrdnje da jedino Srpska lista neće dozvoliti formiranje kosovske vojske, dok će druge srpske političke organizacije to dozvoliti?

  — Na iskustvu, jer poznajemo ljude koji su na drugim listama. Lakše je pobrojati šta su sve pojedinci na tim listama radili, nego bilo šta drugo. Na tim listama videćete ljude koji su od početka glasali za raznorazne odluke, od ukidanja nadgledane nezavisnosti do mnogih drugih stvari, gde bez srpskih glasova to nije bilo moguće. Sada, opet, uokvireni u neke druge liste, pokušavaju da trguju za sebe lično. Iskustvo koje smo proživeli ovde poslednjih 15 godina živeći i radeći sa tim ljudima, navodi nas da verujemo i da znamo da jedino Srpska lista može da se suprotstavi pritiscima koji dolaze iz Prištine.

  Na koji način se Vi suprotstavljate tim pritiscima Prištine?

  — Jako dobro znamo kako ti pritisci mogu da budu teški. Ljudi koji su na bilo koji način dužni nekome u Prištini, ne mogu da se suprotstave tim pritiscima. Niko na Srpskoj listi ne duguje ništa ikome u Prištini i može da kaže „ne” na bilo koji zahtev koji je protiv interesa našeg naroda.

  Slično:

  Podnet zahtev da Srpska lista preraste u stranku
  Srpska lista: Vraćamo se u kosovski parlament
  Srpska lista: Mesić ratne zločince naziva prijateljima
  Kosovski ministar: Srpska lista ne prihvata razgovor o vojsci
  Srpska lista: Za nas je samo Vučić autoritet
  Srpska lista podnela žalbu na Zakon o „Trepči“
  Srpska lista sutra podnosi žalbu na Zakon o „Trepči“
  Srpska lista zbog „Trepče“ zamrzla rad u tzv. kosovskoj skupštini
  Srpska lista: Žbogar ne bi trebalo da obeshrabruje dijalog
  Srpska lista se vraća u Skupštinu i Vladu Kosova
  Tagovi:
  Branimir Stojanović, Vojska Kosova, intervju, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga