19:28 02 April 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4670
  Pratite nas

  Novi toplotni talas koji stiže u naš region nosi opasnost od novih požara ne samo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, već možda i u Srbiji. Iz Srpsko-ruskog centra u Nišu poručuju da nema mesta panici, jer će u slučaju da izbije požar na teritoriji Srbije biti upotrebljeni svi raspoloživi kapaciteti kako bi se vatra što pre ugasila.

  „Rusija je za borbu protiv požara već uputila 18 savremenih vatrogasnih kamiona, koji mogu da budu upotrebljeni u bilo kom trenutku. Zatim, u vlasništvu Centra su šatori, pumpe i kompresori, koji su takođe na raspolaganju ukoliko zatreba. U slučaju većih požara, može biti upotrebljena i avijacija, a u pitanju su avioni ’Iljušin 76‘, ’berijev 200‘, kao i helikopter ’kamov 32‘, koji se nalaze na teritoriji Rusije. Sa svoje strane, Srbija bi obezbedila svo neophodno ljudstvo kako bi se kriza sanirala“, kaže za Sputnjik direktor Centra Vjačeslav Vlasenko.

  Požar u okolini Tivta
  © Sputnik / Dušan Radivojević

  On podseća da je uspešna saradnja između Rusko-srpskog humanitarnog centra i našeg MUP-a ostvarena ne samo tokom 2012. kada su u Srbiji izbili požari, već i prilikom poplava 2014. godine, kada je Rusija poslala avione i ljudstvo koji su pomagali kako bi se katastrofa sanirala.

  „Na kraju krajeva, Centar je u Srbiji formiran kako bi pomagao i sarađivao sa srpskom stranom. Svakim danom dobijamo informacije iz Rusije, tačnije iz Centra za krizne situacije, o termalnim tačkama gde se ukazuje na povećane temperature u Srbiji. Sve se to potom šalje Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbiji, tačnije sektoru za vanredne situacije. To su preventivne mere koje se primenjuju svakodnevno kako bi se katastrofe izbegle", napominje Vlasenko za Sputnjik.

  Međutim, Petar Vojinović, urednik portala „Tango siks“, za Sputnjik kaže da su vatrene stihije koje smo imali pre nekoliko godina u Srbiji pokazale da su kapaciteti naše zemlje za gašenje velikih požara iz vazduha — vrlo skromni.

  „Oni se sastoje iz zajedničkih snaga policije i vojske, odnosno helikopterske jedinice MUP-a Srbije i ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, a to su zapravo regularni transportni helikopteri koji imaju instalacije kako bi mogli da nose vedra sa vodom. To jeste jedan od načina za gašenje požara, ali je za veće požare i veće površine neadekvatan i zbog toga su potrebni avioni sa većim kapacitetom, što se pokazalo i pre nekoliko godina kada smo od Rusije dobili pomoć u vidu aviona ’Iljušin 76‘ i helikoptera Kamov, koji su namenski došli i bili upotrebljavani iz Srpsko-ruskog humanitarnog centru u Nišu“, kaže Vojinović.

  Tagovi:
  požari, centar, Niš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga