11:02 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1391
  Pratite nas

  Odluka Moskve da „protera“ više od 700 američkih diplomata jeste signal da su odnosi dveju zemalja u ozbiljnoj krizi, kaže za Sputnjik diplomata Zoran Milivojević i dodaje da je ovo je prvi znak da Rusija neće dalje tolerisati kvarenje odnosa na svoju štetu.

  Ovakav Putinov potez je za našeg sagovornika zapravo očekivan, imajući u vidu američki potez na kraju Obamine administracije, kada su Amerikanci proterali veliki broj ruskih diplomatskih predstavnika i praktično onemogućili korišćenje nekih nekretnina koje su ruske diplomate i Ruska Federacija koristili za svoje potrebe.

  „Putin je do sada bio suzdržan, zato što je očekivao da će američka politika da se promeni onako kako je Tramp najavljivao i u predizbornoj kampanji i u momentu kada je došao na vlast. Međutim, u sukobu sa dubokom Amerikom očigledno da Tramp nije u mogućnosti da izgura te svoje spoljnopolitičke ciljeve i došlo je do zakona o sankcijama“, kaže Milivojević i dodaje da je duboka Amerika na ovom primeru pobedila.

  „Tamo ipak dominira rusofobija“, dodaje Milivojević.

  On ukazuje da je proterivanje diplomata, pogotovu u većem broju, znak da je došlo do krize u bilateralnim odnosima i da je ovo prvi signal koji pokazuje da ukoliko ne bude nekog poboljšanja, ti odnosi mogu da idu u dalje zaoštravanje sve do prekida diplomatskih odnosa.

  Na pitanje šta pokazuje to što je u Rusiji bilo više od hiljadu američkih diplomata, Milivojević kaže da je Rusija od prioritetnog značaja za Ameriku. Amerikanci su preko ogromnog broja ljudi u diplomatskoj mreži pokrili sve moguće aktivnosti na teritoriji Rusije.

  „Kad pogledate kolika je Rusija i šta je to sve u Rusiji što može da interesuje Amerikance od politike, ekonomije, kulture, vojnog kompleksa… Na ovaj način će Rusi znatno redukovati američke aktivnosti i sigurno da će zatvoriti neke kanale za praćenje dosta važnih stvari u Ruskoj Federaciji koje su od interesa za Amerikance“, kaže srpski diplomata.

  Proterivanje diplomata je znak da je kriza u bilateralnim odnosima i ako se situacija bude zaoštravala sledeći korak je prekid diplomatskih odnosa.

  Ambasade ostaju otvorene, kontakta će biti i oni će funkcionisati, s tim što će obe strane nastojati da spreče aktivnosti koje im ne idu u korist.

  „Ukoliko ne dođe do nekog značajnijeg proboja na politikom nivou u zavisnosti kako se stvari kreću u samoj Americi, da li će Tramp ipak uspeti da suzbije rusofobiju koja je tamo apsolutno dominantna?! I u kojoj meri će uspeti ipak da promoviše taj svoj koncept da treba imati dijalog pre svega sa Rusijom kao najznačajnijim globalnim partnerom i suparnikom ali i partnerom, u toj meri će zavisiti dalji razvoj tih odnosa. Ali ovo je svakako signal da su odnosi u ozbiljnoj krizi i ovo je prvi znak da Rusija neće dalje tolerisati kvarenje odnosa na svoju štetu i provokacije druge strane koje ostaju bez njene reakcije“, kaže Milivojević.

  Tagovi:
  američko-ruski odnosi, Zoran Milivojević, diplomatija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga