02:02 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  163124
  Pratite nas

  Može da se izgubi novčanik, upaljač, kišobran, pa i dostojanstvo i ponos, ali teško je izgubiti 15 odsto državne teritorije, a da sâm na to nisi pristao.

  Manastir Pećka patrijaršija
  © Sputnik / Petar Vujanić

  Teško je setiti se da je bilo koji narod ikad u istoriji, eto tako, izgubio deo teritorije. Da mu se negde zaturio i da ne može da ga pronađe.

  Države su gubile ratove, pa su tako bile i rasparčavane. Države su se cepale mirovnim ugovorima, međunarodno priznatim secesijama, referendumima, pokretima za samoopredeljenje naroda. Na razne načine.

  Ali nikad nisu nonšalantno rekle:

  „Ups, pa mi smo izgubili zemlju“.

  Još u savremenoj istoriji nije zabeleženo da je neko neku teritoriju tek tako izgubio i da je dobrovoljno pristao na tu činjenicu.

  Zašto se onda u Srbiji godinama, od dela političkog mejnstrima, nevladinog korpusa za indoktrinaciju nacije, pa do kafanskih astala, provlači najopasnija teza — da je „Kosovo izgubljeno i da tu nema više povratka“?

  Upravo zato što je to, u krajnje ogoljenom smislu, jedini način da Kosovo zaista zauvek bude otrgnuto od Srbije.

  Dakle, nekome je bilo prvo važno da se u kolektivnu svest ubaci čip da je Kosovo — „izgubljeno“, a onda će, korak po korak, na putu konačnog čina komadanja Srbije, svaka sledeća faza biti sve lakša.

  A suština je sasvim drugačija.

  Kosovo nije izgubljeno, kao ključ od stana, fudbalska lopta ili mobilni telefon. Nemoguće je baš zagubiti Gračanicu, Pećku patrijaršiju, Dečane… Kosovo je oteto i okupirano.

  Čak ni oni koji „izgubljeno Kosovo“ prevode kao činjenicu da je Srbija izgubila rat za Kosovo — podvaljuju.

  Rat za Kosovo završen je Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija, po kojima je Srbija celovita država, a Kosovo i Metohija su njena južna pokrajina.

  Ni u diplomatskom smislu Kosovo nije „izgubljeno“.

  Ključna bitka za status Kosova vodila se u Savetu bezbednosti UN 2007. godine, kada je, posle neuspešnih pregovora Srba i Albanaca, finski diplomata Marti Ahtisari predložio svoj plan koji je u sebi otvarao formalnu mogućnost da Kosovo u perspektivni postane nezavisno.

  Ali, posle veta Ruske Federacije, Srbija je u Ujedinjenim nacijama odnela diplomatsku pobedu i formalno sahranila Ahtisarijevu podvalu.

  Dakle, Srbija ni tada nije izgubila Kosovo.

  I aktuelni Briselski sporazum, kao i dijalog unutar EU, formalno su statusno neutralni i ne prejudiciraju nikakav budući status Kosova i Metohije. Ništa ni tu nije — izgubljeno.

  Da rezimiramo. Bombardovanjem 1999. godine, Kosovo i Metohija su okupirana teritorija, a odlukom Prištine da u februaru 2008. jednostrano i bespravno proglasi nezavisnost izvršen je čin brutalne otimačine.

  Slika iz života:

  Nasilnik koristeći „leđa“ moćnika, lokalnih kabadahija i mafijaša, uzurpira nečiju njivu, pola kuće, izbaci decu napolje, a pod pretnjom preuzme i prodavnicu pomoću koje je domaćin prehranjivao porodicu.

  Dve su opcije: da žrtva pokuša da dokaže otimačinu i da se bori za svoja prava ili da prizna sebi, ženi i deci da je nemoćna, slaba i da je sve što su stekli — „izgubio“.

  U prvoj opciji, doći će do pravde kad-tad, kao što se i danas, sedamdeset godina posle, vlasnicima vraća imovina koju je država nacionalizovala posle Drugog svetskog rata.

  U drugoj varijanti, priznanjem „poraza“, bivši gazda kuće i prodavnice konačno će izgubiti sve.

  U razmatranju ovih razlika, koje samo površno izgledaju kao retoričke, istorijski je važna i aktuelna poruka Sabora Srpske pravoslavne crkve koja glasi:

  „Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se vrati, ono pak što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti“.

  Znači, za početak odlučujuće političke borbe za Kosovo i Metohiju važno je reći da je naša južna pokrajina oteta i okupirana, a ne izgubljena.

  To je samo neophodni preduslov da bi smo sačuvali tračak nade u pobedu. Da ne bismo bili — izgubljeni.

  Tagovi:
  crkva, nezavisnost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga