11:33 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4672
  Pratite nas

  Stav Rusije po pitanju Kosmeta ne menja se od usvajanja Rezolucije 1244 i zato su krajnje neumesni pokušaji da se izjava ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina, da će Moskva podržati ono rešenje za Kosmet koje Beograd smatra najboljim, protumači kao podrška podeli Kosova, ocenjuje politikolog Aleksandar Pavić.

  Čepurin je, naime, komentarišući opasku šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, da bi i Albanci pristali na podelu Kosova te da je i njima to u interesu, rekao da „i dalje važi parola: što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju“.

  „Ruski diplomata je bio vrlo jasan, kao što je Rusija jasna svih ovih godina — ona će prihvatiti sve ono što prihvati Srbija, ni manje, ni više od toga. Ako išta, Rusija je vrlo eksplicitna u tome da ona čvrsto podržava Rezoluciju 1244, a koja inače ne pominje nikakvu podelu i koja određuje da je Kosovo sastavni deo Srbije“, konstatuje Aleksandar Pavić.

  Prema rečima Pavića, pored toga što se zvanična ruska pozicija ne menja od donošenja Rezolucije 1244, ambasador Čepurin se takođe drži načela nemešanja u unutrašnje poslove drugih država, pogotovu prijateljskih.

  „On je vrlo jasno rekao: ono što odgovara Srbiji, odlučiće njeno rukovodstvo i narod će to prihvatiti i Rusija“, objašnjava naš sagovornik.

  Na podsećanje da na Zapadu često prave paralelu između Kosova i Krima, pa bi navodno kosovski presedan mogao da koristi Rusiji, Pavić kaže da je poređenje Kosmeta i Krima moguće samo utoliko što su oba primera dokaz arbitrarnih odluka.

  „Kao što je od Kosova arbitrarno napravljena autonomna pokrajina u komunističkom totalitarnom režimu, tako je u komunističkom režimu jedan čovek arbitrarno mimo zakona, čak i te države Sovjetskog Saveza, otcepio Krim i pripojio ga drugoj sovjetskoj republici. Eto, to imaju zajedničko, u smislu da su nastali kao problem, kao rezultat arbitrarnih odluka koje ne bi podnele nikakav test demokratičnosti“, zaključuje Pavić.

   

  Slično:

  Velika kneginja Romanova: Krim je u pouzdanim rukama Rusije
  Krim Ukrajini: Rešavajte probleme na svojoj teritoriji
  Nemački mediji: Krim postaje „nepristupačna tvrđava“
  Berluskoni: Krim je najlepši deo Rusije (video)
  Tagovi:
  paralela između Krima i Kosova, podela Kosova, Aleksandar Pavić, Aleksandar Čepurin, Ivica Dačić, Kosovo i Metohija, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga