12:24 18 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1484
  Pratite nas

  Samo dan posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima na Kosovu i Metohiji, koje su prištinski mediji ocenili kao „potkopavanje države Kosova“ i „ponižavanje Prištine“, kosovski predsednik Hašim Tači je pokušao da se revanšira.

  Hašim Tači se danas u Prištini sastao sa zvaničnicima takozvane „Preševske doline“, odnosno sa albanskim predstavnicima tri opštine na jugu Srbije, gde su zbog bojkota popisa stanovništva od strane Albanaca oni zasigurno većina samo u Preševu. Ishod sastanka je pokušaj kosovskog predsednika da legitimiše svoju tezu o takozvanoj korekciji granice tako što će taj vruć krompir prebaciti na odlučivanje parlamentu u Prištini.

  Albanci s juga Srbije su, kako je prenela prištinska „Gazeta ekspres“, pozvali parlament na usvajanje rezolucije koja će omogućiti njihovo „ujedinjenje sa Kosovom“.

  „Sledećih dana ćemo da se sastanemo sa šefovima parlamentarnih grupa i od njih ćemo da zatražimo da pokrenu ovu sednicu što je pre moguće“, rekao je gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi na zajedničkoj konferenciji s Tačijem.

  Zvaničnici u Beogradu nisu se tim povodom oglašavali. Kako je Sputnjiku rečeno, ima više razloga zbog čega ne treba reagovati na prvu loptu, a ne bi i da Albancima daju povod za polemiku koju priželjkuju.

  Za profesora Međunarodnog prava na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Dejana Mirovića sastanak Tačija i predstavnika takozvane „Preševske doline“ je drska provokacija.

  „Mislim da je to stvarno skandalozno. Kosovo nije član UN i jedna nepriznata teritorija koja je u Srbiji autonomna oblast poziva drugi deo srpske države na nekakve pregovore. Stvarno, što je mnogo mnogo je“, kaže Mirović za Sputnjik.

  On smatra da su se briselski pregovori o kosovskom pitanju našli u makazicama između nemačke i američke politike.

  „Vidimo da Amerikanci kao da pristaju na podelu. Mislim da je, s obzirom na ovu najnoviju i druge provokacije koje se dešavaju, pravo rešenje da mi ipak malo zakočimo taj proces pregovaranja i da se posvetimo nečemu što se zove pomoć našem narodu na Kosovu i Metohiji“, ocenio je Mirović.

  Na obraćanje Tačija i Arifija, odmah je, međutim, reagovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je za hrvatsku RTL televiziju ponovio svoj stav po pitanju menjanja granica.

  „Ove granice nisu baš najpravednije, ali s ovakvim su se granicama završili ratovi. Otvaranje granica označilo bi novi rat. Ja kao predstavnik Kosova i Albanaca nisam spreman za novi rat za teritoriju“, poručio je Haradinaj koji je na pitanje o Preševu rekao da je to teritorija Srbije i da je „to istina“.

  A na pitanje da li je Tači prekoračio ovlašćenja izjavom o korekciji granica, Haradinaj je rekao da to može da se gleda kao odgovor na retoriku Beograda koji je često spominjao podelu i sever Kosova.

  A šta o Tačijevom potezu misli kosovski parlament biće poznato narednih dana kada sa šefovima poslaničkih grupa budu razgovarali Albanci iz takozvane Preševske doline, na čelu sa Arifijem.

  Slično:

  Haradinaj: Granice nisu u nadležnosti predsednika
  Haradinaj napravio svoj tim za pregovore sa Beogradom — bez Tačija
  Haradinaj: Kosovo ima granicu, ne treba da budemo kreativni u njenom dizajniranju
  Haradinaj o Albancima u Preševu: Živeli bi „kao bog“
  Haradinaj upozorava Tačija: Ne diraj granice — uzećemo Dolinu rado, ako...
  Tači i Haradinaj: Nema autonomije za sever. Ako Srbi pokušaju — sledi odgovor
  Tagovi:
  briselski pregovori, kosmetski problem, jug Srbije, Priština, parlament, rezolucija, Albanci, granica, Šćiprim Arifi, Dejan Mirović, Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga