02:24 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Balkanske igre bez granica (298)
  45106
  Pratite nas

  Formiranjem paravojske Priština hoće da uvuče Srbiju u rat sa NATO-om, ali i da od nje ponovo stvori „agresora“ u zapadnim očima, provocirajući je da se lati oružja kako bi odbranila Srbe na Severu.

  Ukoliko Priština, kako najavljuje za 14. decembra, pristupi formiranju kosovskih oružanih snaga, to bi od završetka ratova na ovim prostorima bio najopasniji potez koji bi region mogao da uvede u sukob. Ovako za Sputnjik komentariše namere kosovskih Albanaca bivši pripadnik KOS-a Ljuban Karan.

  On smatra da Albanci imaju tri plana povlačeći ovaj potez, a sva tri treba da Srbiju ponovo smeste u kontekst „agresora“, posebno ako im je cilj sever Kosova, jer Srbija u tom slučaju, teško da bi mogla da ostane pasivna.

  „Kfor koji bi trebalo da spreči svako paravojno organizovanje na Kosovu i formiranje bilo kakve druge oružane sile, po najavama iz Prištine, poslužiće kao misija koja će omogućiti da ta vojska bude formirana. Albanski lideri su otvoreno najavljivali da će vojsku formirati u dogovoru sa Kforom. Dakle, postoje dve varijante koje su za nas opasne. Prva je da Albanci krenu sami kao neka paravojska u zauzimanje severa Kosova. U tom slučaju, Srbija bi morala da vojno interveniše“, uveren je naš sagovornik.

  Kosovo - NATO
  © AFP 2021 / ARMEND NIMANI

  Po njegovim rečima, ovo je čak i manje opasan scenario, jer je drugi kojim Albanci ali i njihovi mentori teže, mnogo opasniji.

  „A to je da ta paravojska bude na neki način prošvercovana na sever Kosova pod maskom i u kolonama Kfora. U tom slučaju za Beograd će biti veoma teško da donese odluku o upotrebi oružane sile, zato što bi se svaka takva intervencija naše vojske i policije na Zapadu smatrala kao oružana agresija na snage Ujedinjenih nacija“, objašnjava Karan.

  Naš sagovornik kaže da postoji i treća opcija koja je najperfidnija jer Albanci mogu da pristupe formiranju vojske i da na tome ostanu, držeći stalno tenziju da bilo kada i u svakom momentu mogu da krenu na Sever.

  Jedini koji bi mogli da spreče mogući oružani konflikt su, po rečima našeg sagovornika, upravo oni koji i daju zeleno svetlo Prištini da ovo uradi, a to je — Amerika.

  Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, koji je i najavio 14. decembar kao dan kada će Kosovo dobiti vojsku, rekao je da je Kosovo spremno i da će imati mirnu i profesionalnu vojsku, kao i da je sve učinjeno u punoj saradnji sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim partnerima. Veselji tvrdi i da ovaj potez Kosova ne namerava da izaziva i podstakne sukobe, kao i da će kosovske oružane snage biti vojska mira i partner NATO-a.

  Tema:
  Balkanske igre bez granica (298)

  Slično:

  Haradinaj: Vojska će delovati i na jugu i na severu Kosova
  Nemačka: Zašto se ne koristi pojam „vojska“ Kosova
  Samo bez podmornica: Haradinaj otkriva kako će izgledati vojska Kosova
  „KFOR ostaje, vojska Kosova teško političko pitanje“
  Upozorenje Moskve: Ko garantuje da vojska Kosova neće biti protiv Srba na severu?
  Mediji: Vojska Kosova će delovati i na severu; Ambasada SAD: Podržavamo tranziciju KBS-a
  NATO objavio šta će uraditi ako bude proglašena „vojska Kosova“
  Novosti: Vojska Srbije podigla borbenu gotovost na celoj teritoriji zbog Kosova i Metohije
  Tagovi:
  kosovski Albanci, Sever Kosova, Vojska Kosova, opasnost, Amerika, Srbi, Ljuban Karan, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga