06:18 05 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  83755
  Pratite nas

  Sve sporazume koje smo u sklopu Briselskog dijaloga potpisali i primenili, trebalo bi proglasiti nevažećim. S obzirom da je dijalog Prištine i Beograda pod patronatom EU mrtav, mora se naći model da se vrati u UN, ocenjuje Vladislav Jovanović.

  Iz Platforme o nastavku dijaloga sa Beogradom, koja je usvojena u kosovskoj skupštini, jasno se vidi da je za Prištinu Briselski dijalog koji je bio statusno neutralan — završen. Odnosno, da dalji razgovori sa Beogradom mogu da se vode samo u smislu međusobnog priznanja dve države.

  Iako ovo nije iznenađenje, ovakav stav kosovskog političkog establišmenta iza sebe je ostavio nekoliko otvorenih pitanja.

  Jedno od njih je šta će biti sa do sada postignutim sporazumima? Da li će biti primenjeni ili više nisu važeći? Šta Srbija može da uradi po pitanju daljih pregovora?

  Bivši ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović kaže da bi Srbija sada trebalo da pristupi reafirmisanju svojih bazičnih stavova koji proizilaze iz suvereniteta Srbije nad Kosovom i nepriznavanja te veštačke tvorevine.

  „I onda možemo, polazeći od tih stavova, da razgovaramo o nekom budućem rešenju. A ne da se toga odričemo jer su se zapadne sile pokazale kao krajnje nedobronamerne prema nama i zloupotrebile su našu dobru volju i strpljenje“, objašnjava Jovanović.

  Kada je reč o sporazumima iz Briselskog sporazuma koji su već primenjeni, i to samo od strane Beograda, kako Jovanović podseća, od Zapada smo za to dobili samo tapšanje po ramenu i daleko obećanje da ćemo postati član Evropske unije.

  „Sada bi trebalo da i mi proglasimo sve te sporazume i zaključke nepostojećim i da uspostavimo pređašnje stanje na severu Kosova, ali i u našim odnosima sa Prištinom i zapadnim silama uopšte“, mišljenja je  Jovanović.     

  S obzirom na situaciju, i sama EU bi trebalo da bude korektna i da prizna da Briselski sporazum nije uspeo. U tom slučaju, ceo proces bi opet mogao da se nađe pred Ujedinjenim nacijama. Jovanović kaže da je to postupak koji bi mogao da se pokrene, ali ne lako, jer su prethodne vlasti dosta popustile pred pritiskom Zapada prenoseći mesto pregovaranja iz Njujorka u Brisel.

  „Sada možemo sa argumentom da su se pregovori u Briselu pokazali nedelotvornim i da je taj okvir dijaloga kompromitovan tako da ne može da se izleči, da tražimo da se pregovori prenesu u neki drugi okvir koji bi se oslanjao na UN. Ali to bi bili razgovori o budućnosti naših odnosa sa Albancima, a ne o budućnosti Kosova. Dakle, o našoj južnoj pokrajini“, objašnjava Jovanović.

  Da li će taj okvir biti same UN ili grupa velikih sila, to je stvar o kojoj može da se diskutuje, kaže naš sagovornik, uz konstataciju da Briselski dijalog, ovakav kakav je, ne može da oživi čak i ako bi Zapad učinio neke manje proceduralne ustupke.

  Naš sagovornik zaključuje da bi Srbija trebalo stalno da podseća države koje su priznale Kosovo da povuku ta priznanja jer je Srbija u Ujedinjene nacije primljena kao država sa AP Kosovo i Metohija, a ne bez ove teritorije.         

  Slično:

  Palmer: Kosovo da ukine takse i da se dijalog pokrene
  Interpol potvrdio: Kosovo poslalo novi zahtev za članstvo
  Veselji: Niko neće odvojiti Kosovo od Amerike i Zapada
  Haradinaj poručuje Beogradu: Priznajte Kosovo i sve će biti u redu
  Oštre poruke u Prištini: Nit je Kosovo tvoja harmonika, niti tvoja imovina
  Provokacija „Evrovizije Kosovo“: Nevena Božović je naša!
  Vučić odgovorio građanima: Srbija će se boriti za Kosovo
  Pre bi „nestalo“ Kosovo, nego Bondstil i američki vojnici
  Rama: Kosovo danas nije Kosovo koje svi Albanci žele
  Pismo Interpolu: Ne primajte Kosovo!
  Vučić: Nisam prihvatio da pustimo Kosovo u UN, iako su mi pretili
  Tači posle razgovora sa američkom delegacijom: Kosovo neće rizikovati prijateljstvo
  Vili Vimer: Rat protiv Srbije još traje, Kosovo je američki nosač aviona na zemlji
  Prištinski mediji objavili detalje navodnog sporazuma za Kosovo
  Crna Gora, Makedonija i Kosovo u stvari su najstrašniji poraz Zapada (video)
  Moskva: Rešenje za Kosovo mora odgovarati unutrašnjem zakonodavstvu Srbije
  Zvanični albanski „plan A“: Jug Srbije je Kosovo!
  Izetbegović strahuje za Bosnu ako Srbija prizna Kosovo
  Tagovi:
  Brisleski sporazum, pregovori Beograda i Prištine, Kosovo i Metohija, Priština, UN, Beograd, Vladislav Jovanović, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga