21:29 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Balkanske igre bez granica (298)
  5715
  Pratite nas

  Moguće je da su, uz skandaloznu platformu Prištine, neki od zapadnih mentora Albancima obećali da će „ubediti Srbiju“ da ne lobira protiv članstva Kosova u Interpolu, a da oni zauzvrat suspenduju takse kako bi se pregovori sa Beogradom odblokirali.

  Još pre usvajanja pregovaračke platforme kojom se ubija svaka mogućnost daljeg dijaloga sa Beogradom, nepriznato Kosovo je i četvrti put poslalo zahtev za članstvo u Interpolu, a Generalni sekretarijat je potvrdio da je zahtev zvanično primljen.

  Viši zvaničnik Interpola, kako prenosi kosovska štampa, rekao je da će Generalna skupština zasedati u oktobru u Čileu, ali da još nije poznata agenda. Isti izvor navodi da je Kosovo poslalo aplikaciju 31. januara.

  Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je da je optimista što se tiče novog zahteva, kao i da članstvo Kosova u Interpolu „nikome ne predstavlja pretnju“.

  Kosovo je prvobitno najavilo da ove godine neće aplicirati za prijem u ovu organizaciju. Šta je uticalo na promenu stava?

  Jedna od spekulacija je da je Kosovu „obećano“ da će biti primljeno u Interpol, ukoliko suspenduje takse Srbiji na 120 dana, kako bi mogli da se nastave razgovori sa Beogradom.

  Da li je ovakva insinuacija realna? Da li je ovo nova ucena Prištine?

  Politički analitičar Dragomir Anđelković je uveren da Beograd uz sebe ima dovoljno država da može da blokira ulazak Kosova u Interpol.

  „Beograd ne sme da prihvati takvu vrstu kombinacije, jer ako bi pokazali tu vrstu spremnosti sa Interpolom, sutra bi se na nas vršio pritisak da Priština uđe i u Ujedinjene nacije. Naprosto, sa teroristima i separatistima se ne može ovako pregovarati“, decidan je Anđelković.

  S obzirom da je Srbija ostala čvrsto pri stavu da se protivi ulasku Kosova u Interpol, moguće je da su neki od zapadnih mentora Prištini obećali da će „ubediti Srbiju“. Anđelković smatra da ako Albanci ne žele neki generalni, strateški sporazum bez ucena, onda i Beograd mora da ostane pri čvrstom stavu — bez obzira na sve.

  „Neke države verovatno obećavaju da će sa Beogradom probati da naprave sporazum: da mi ne lobiramo protiv ulaska Kosova u Interpol, a da zauzvrat oni ukinu takse. Tako nešto ne sme da se uradi“, naglašava naš sagovornik.

  Prethodno zasedanje Generalne skupštine bilo je u novembru prošle godine, kada je odbijen zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji. Kosovo je već tri puta apliciralo za prijem u ovu organizaciju. Bezuspešno.

  Tema:
  Balkanske igre bez granica (298)

  Slično:

  VESTI: Može li Zapad da progura Kosovo u Interpol? (video)
  Prljavi milioni: Kako Priština finansira kupovanje glasova da bi ušla u Interpol
  Priština sprema spisak meta: Ako uđe u Interpol, prvi na listi za hapšenje — Diković
  Desant tri NATO zemlje na Interpol: Meta Srbija
  Sputnjik saznaje: Interpol odbacio zahtev Srbije
  Ukrajina preti: Napuštamo Interpol ukoliko na čelo dođe Rus
  Vučić upozorava: Ako Kosovo uđe u Interpol, desiće se dve stvari
  Štrahe: Kosovo ne može u Interpol, a ne može ni vojska
  Stefanović: Prijem Kosova u Interpol — katastrofa za ceo svet
  Kosovo podelilo Interpol: Srbija kreće u diplomatsku ofanzivu
  Sputnjik saznaje: Kurc i Haradinaj slavili — Kosovo ima većinu za Interpol
  Tagovi:
  takse, interpol, ucena, Dragomir Anđelković, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga