18:55 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Balkanske igre bez granica (298)
  3569
  Pratite nas

  Posle donošenja platforme o pregovorima koja faktički zaustavlja briselski dijalog, Priština je rešila da krene korak dalje i da o sporazumu Beograda i Prištine održi referendum. Drugim rečima, odluku će prepustiti građanima.

  Ovu opciju najavio je predsednik skupštine samoproglašenog Kosova Kadri Veselji, uz komentar da je Kosovo nezavisna država.

  Da li je održavanje referenduma o sporazumu sa Beogradom, pre nego što je on i postignut, u stvari kočnica za bilo kakav kompromis?

  Politikolog dr Jelena Vukoičić kaže da je jasno da Priština ne želi kompromis.

  „Ova ideja je kao i platforma, takse… I referendum bi bio upravo cementiranje statusa kvo, odnosno potez koji unapred onemogućava bilo kakvo postizanje rešenja. To je politika koja ide ka tome da ko god da je na vlasti u Beogradu, ne može da pristane na ono što Albanci traže“, uverena je ona.

  Da je Prištini stalo do rešenja, dodaje naša sagovornica, Albanci bi, ako ništa drugo, barem pokazali dobru volju za neki minimalni kompromis.

  „Ponašanje Prištine deluje konfuzno, ali ako uzmemo u obzir da im je od početka cilj da Srbiju priteraju uza zid, onda sve ovo ima logike. U svemu ovome nisu problem toliko kosovski Albanci koliko velike sile sa Zapada, koje sigurno stoje i iza toga, jer Albanci nijedan korak ne preduzimaju bez njihove podrške“, uverena je dr Vukoičić. 

  Politički analitičar sa Kosova i Metohije Stefan Filipović ima nešto mekši stav o ovom pitanju i, kako kaže, ne bi baš stao iza reči „zacementirano“ kada je najavljeni referendum u pitanju, mada se slaže sa činjenicom da je Priština oduvek imala crvene linije.

  „Interesantan je taj njihov institucionalni pristup, jer žele da pokažu da je celo društvo učestvovalo u procesu donošenja odluka i da prikažu da imaju podršku naroda. Zanima me da li će taj referendum da se sprovede na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, kakav će stav nas lokalnih Srba biti o ovom pitanju i da li će biti bojkota tog referenduma“, pita se Filipović.

  Sam Kadri Veselji naglasio je da „ne postoji nikakav južni niti severni deo, već da je Kosovo zapadna zemlja“.

  On je rekao da je uveren da u okviru granica kakve su danas, Srbi i Albanci na Kosovu mogu da žive zajedno, a da bi u suprotnom došlo do etničkih čišćenja, čime bi bila dovedena u pitanje stabilnost na Balkanu.

  On se osvrnuo i na stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) sa izvršnim pravima, što bi zahtevalo promenu Ustava, a to Priština neće dozvoliti. „Mi smo za ZSO, ali kao što je dogovorena Ahtisarijevim planom“, objasnio je Veselji i dodao da su, kada je reč o prištinskoj platformi, spremni za pregovore, ali da neće dozvoliti da se na njih vrši pritisak.

  Tema:
  Balkanske igre bez granica (298)

  Slično:

  Vili Vimer: Rat protiv Srbije još traje, Kosovo je američki nosač aviona na zemlji
  Kosovo ponovo podnelo zahtev za prijem u Interpol
  Može li haos u Tirani da se prelije na Kosovo
  Tači posle razgovora sa američkom delegacijom: Kosovo neće rizikovati prijateljstvo
  Pismo Interpolu: Ne primajte Kosovo!
  Pre bi „nestalo“ Kosovo, nego Bondstil i američki vojnici
  Vučić odgovorio građanima: Srbija će se boriti za Kosovo
  Provokacija „Evrovizije Kosovo“: Nevena Božović je naša!
  Interpol potvrdio: Kosovo poslalo novi zahtev za članstvo
  Tagovi:
  pregovori Beograda i Prištine, sporazum, referendum, Jelena Vukoičić, Stefan Filipović, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga