06:06 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  0 420
  Pratite nas

  Pričom o navodnom ruskom mešanju u američke izbore demokrate su uspele da poseju strah i razdor, ali posle objavljivanja izveštaja specijalnog tužioca Roberta Milera koji je dokazao da toga nije bilo igra je završena.

  U Milerovom izveštaju, objavljenom ove nedelje, dokazuje se da nije bilo nikakvog tajnog dogovora između Donalda Trampa i Rusije tokom predizborne kampanje 2016. godine u SAD. Istovremeno, nema nedvosmislenog zaključka da li je Tramp ometao rad pravosudnih organa.

  Međutim, Demokratska stranka je nezadovoljna zaključkom glavnog tužioca Bara, koji je donet na osnovu Milerovog izveštaja, zbog čega ga optužuju za partijsku pristrasnost i izmene u tekstu izveštaja. Pored toga, četiri komiteta u Kongresu SAD nastavljaju sa istragom koja je povezana sa Trampom, a većina njih se nalazi u Predstavničkom domu SAD, koji kontrolišu demokrate.

  O Milerovom izveštaju i reakcijama povodom njega Sputnjik je razgovarao sa novinarom i političkim komentatorom Čedvikom Murom.

  Kakvu reakciju očekujete od demokrata i drugih Trampovih protivnika? Da li će takozvana „zavera sa Rusijom“ ostati glavna tema diskusija?

  — U narednih nekoliko dana oni će pokušati da ospore integritet glavnog tužioca Bara. Tvrdiće da je kompromitovan ili da je predsednikova marioneta. Fokusiraće se na činjenicu da su neki delovi izveštaja izmenjeni, iako je to bilo neophodno sa pravne tačke gledišta. I dalje će insistirati na tome da je Rusija bila umešana u izbore zbog ruskih trolova na društvenim mrežama, zbog čega je istraga legitimna i zakonita.

  ​To je, naravno, smešno, ali oni će se hvatati za bilo koju temu samo kako bi osporili činjenicu da su potrošili dve godine i desetine miliona dolara na pokušaj državnog udara i smenu demokratski izabranog predsednika. Ti ljudi su veoma predvidljivi, a njihove besramne laži i korupcija nemaju granica. Potom će, kao i prošlog meseca, Demokratska partija pomoću lažnih vesti brzo skrenuti pažnju sa njihove priče, očekujući da će Amerikanci zaboraviti sve što se dogodilo. Oni su već smislili novu teoriju zavere, koja će zameniti onu sa Rusijom, a to su Trampovi porezi (po ko zna koji put). Videli smo kako su oni iskoristili tu temu odmah nakon što je 24. marta saopšteno da nije bilo nikakve zavere.

  Nakon što je Miler došao do zaključka da nijedan učesnik u Trampovoj predizbornoj kampanji nije bio u dosluhu sa ruskim vlastima, da li može doći do predsedničkog pomilovanja generala Flina ili Rodžera Stouna?

  — Predsednik može da pomiluje bilo koga. Svakako bi trebao da pomiluje Rodžera Stouna, koji je optužen za besmislena proceduralna krivična dela, koja ni na koji način nisu povezana sa zaverom, i čiji se život uništava, jer istražitelji nisu mogli da pronađu ništa o Trampu. Sve ovo ima određeno značenje — ne radite za Trampa ili ljude slične njemu, jer će u protivnom ukrasti vašu ušteđevinu, uzeće vam kuću, uništiti karijeru i u stvari uništiti vam život. Rodžera Stouna kažnjavaju zbog lojalnosti Trampu. Što se tiče generala Flina, on je priznao svoje greške i izrazio duboko žaljenje. On je takođe sarađivao tokom istrage i bio je ključni svedok u Milerovoj istrazi. Pomilovanje oba čoveka bio bi i mudar i moralno ispravan postupak.

  Kakvu su ulogu odigrali svetski mediji u širenju priče o „zaveri sa Rusijom“? Da li mislite da će se suočiti sa posledicama?

  — U Americi više nema novinara. Imamo propagandiste Demokratske partije i lakeje bogataša, a to se najjasnije ogleda u tome kako su mediji obaveštavali o toj prevari u poslednje dve godine. Oni su namerno širili strah, paniku i podele. Većina stanovništva je od prvog dana znala da je to politički motivisan trik, čiji je cilj bio da potkopa i raskrinka Trampovo predsedništvo, kao i da skrene pažnju sa stvarnih krivičnih dela demokrata 2016. godine.

  Kladim se da su mnogi novinari znali za to, ali su izabrali da lažu svoju publiku i da se poigravaju emocijama onih koji pate od sindroma Trampovog poremećaja, svakodnevno ulivajući nadu biračima Hilari Klinton da bi „narandžasti negativac“ mogao da bude podvrgnut impičmentu. Oni nisu radili svoj posao i oni ne rade svoj posao već decenijama, tako da nema mesta za čuđenje. Već su se suočavali sa posledicama svog ponašanja. Nakon što je 24. marta saopšteno da nije bilo nikakvih tajnih dogovora, rejting TV mreže Em-Es-En-Bi-Si je naglo opao, što vam govori sve što treba da znate o tome zašto su oni tako dugo i nemilosrdno širili tu prevaru. Istini za volju, to je bilo dobro za posao.

  Da li smatrate da će poslednji izveštaj konačno ućutkati one koji iznose optužbe? Mogu li demokrate u Predstavničkom domu tražiti objašnjenje od Milera?

  — Pošlo im je za rukom da poseju strah i razdor, kao i da skrenu pažnju sa sopstvenih krivičnih dela, tako da su, u nekom smislu, uspeli. Sada je igra završena i verujem da žele da se sve to tiho zataškaju. Bilo bi veoma nerazumno sa njihove strane da zahtevaju objašnjenje od Milera, ali naravno da mogu to da učine. To bi bio veliki podsticaj za Trampovu predizbornu kampanju 2020. godine.

  Tagovi:
  Robert Miler, Donald Tramp
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga