22:33 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Balkanske igre bez granica (298)
  6293
  Pratite nas

  Albanija i Sjedinjene Američke Države potpisale su bilateralni sporazum o donaciji tri višenamenska dvomotorna helikoptera Sikorsky UH-60 „blek hok“ (crni jastreb).

  Ministarstvo odbrane Albanije saopštilo je da je tokom nedavne posete Sjedinjenim Državama ministarka odbrane Oljte Džačke posetila bazu Nacionalne garde u Nju Džerziju i tom prilikom ocenila da je ovaj potez ogromna pomoć Albaniji.

  „Podrška koju su SAD pružile Albaniji kroz paket mera ne samo da modernizuje naše sposobnosti, već povećava i spremnost i operativnost naših vazduhoplovnih snaga“, rekla je ministarka Džačka, preneo je portal „Tango siks“.

  Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, kaže da je ovo samo deo paketa koji je Albanija potpisala sa NATO-om o modernizaciji vojske, koja mora da se uskladi sa standardima NATO-a do 2024. godine. Međutim, to nije sve.

  „Vojska Albanije u ovom trenutku ima 47 jednomotornih i dvomotornih helikoptera lake namene, odnosno nijedan borbeni helikopter. Zbog toga je ova nabavka i dogovorena i nešto će ići kao donacija, a nešto će i da kupe. To im je u obavezi u sklopu osavramenjavanja naoružanja“, objašnjava naš sagovornik. 

  On je podsetio da je Albanija svoje avione iz pedesetih i sedamdesetih godina dala već na prodaju, jer će se razlikovati i taktika upotrebe vojske Albanije dosad.

  „Albanija je imala odbrambenu taktiku, a sad će se bazirati na jedinice za brza dejstva. Imajući u vidu da su prošle godine od Amerike kupili nekih 330 hamera i manji broj artiljerijskih oružja kratkog i srednjeg dometa, ovo nije nikakvo iznenađenje“, dodaje naš sagovornik.

  Droga
  Ministarstvo Odbrane Republike Srbije

  Po njegovim rečima, ovo je samo realizacija plana NATO-a stara više od trideset godina, da se što više približi državama bivšeg Sovjetskog Saveza, to jest Rusiji.

  „NATO je odlučio da u vojnom smislu ojača Albaniju, iako ona nije velika i broji negde oko 50.000 aktivnih vojnika u sastavu. Ali hoće da je opreme tako da je imaju spremnu i da mogu da je upotrebe“, kaže Beriša.

  Po njegovim rečima, vidljivo je da NATO ima nameru da pojača sve kapacitete u svim država koje su oko Srbije.

  „Prosto rečeno, oni spremaju svoje baze. Opšte je poznato da će praviti avio-bazu u Albaniji, a da će Treća flota biti u Draču. Kako rekoh, lagano se približavaju državama bivšeg Sovjetskog Saveza“, zaključuje naš sagovornik.

  Tema:
  Balkanske igre bez granica (298)

  Slično:

  Albanija i Srbija prave jedinstveno tržište?
  Pacoli: Tražio sam da Albanija ne sedi skrštenih ruku
  Albanija se vinula u nebo (video)
  Na ovo Evropa ne sme da ćuti: Albanija nedopustivo obeležila Srbe
  Srbija i Albanija menjaju region, stiže pravi „bum“
  Dačić: Srbija zabrinuta da Albanija ne promoviše Kosovo u OEBS-u
  Patrijarh Irinej: Albanija želi da se proširi na račun Srbije, ne smemo to dozvoliti
  Širi se spisak tviter-priznanja samoproglašenog predsednika Venecuele: Albanija, Gruzija...
  Indipendent: Albanija – evropska Kolumbija
  Dačić: Srbija i Albanija kompromisom mogu rešiti pitanje Kosova
  Rasprodaja: Albanija nudi „migove“ za 10.000 evra
  Tagovi:
  NATO, Albanija, oružje, vojska, Demo Beriša, Albanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga