16:55 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Balkanske igre bez granica (298)
  3483
  Pratite nas

  Premijer Slovenije Marjan Šarec podigao je medijsku prašinu kada je uporedio situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svetskog rata, a još više činjenicom da je evropske političare uporedio sa onima koji su svojevremeno popuštali Adolfu Hitleru.

  U intervjuu koji je dao agenciji AP, Šarec je ocenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kao i da ćemo „svi propasti ako ona propadne“.

  U isto vreme on je istakao da Uniji treba novo i efikasnije vođstvo, ako želi uspešno da parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine.

  Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da taj intervju izaziva pažnju, ali otvara i niz pitanja, jer iz analize slovenačkog premijera nije jasno ono što je i osnovno — ko je današnji Hitler?

  „Kome se to ’sve toleriše‘ i ko je taj ko, prema Šarecom mišljenju, stvara uslove za novi globalni sukob? To sigurno, prema njemu, ne bi trebalo da bude Nemačka, jer je ona stožer Zapadne Evrope i zapadnog sveta na ovim prostorima, u koji je Slovenija duboko integrisana kao članica EU i NATO-a. Pominjanje Rusije i Kine u njegovom izlaganju verujem da je samo odraz globalnih dešavanja i suprotstavljanja u multipolarnom svetu na relaciji Amerika-Rusija-Kina“, uveren je naš sagovornik.

  U isto vreme Milivojević nije siguran u kojem smislu bi Rusija i Kina mogle da budu zemlje kojima se „nešto toleriše“, jer nije jasno šta bi to trebalo da im se toleriše.

  „Ono što meni liči kao motiv za ovakvu analizu slovenačkog zvaničnika jesu sami odnosi u EU. Dakle, u pozadini je sukob suverenista ili populista, to jest grupacije koja se zalaže za jače nacionalne države, i Brisela, koji bi svima da diktira uslove — od načina života do funkcionisanja u državno-pravnom smislu“, dodaje on.

  Naime, Milivojević podseća da slovenački premijer pripada levici kojoj ne odgovaraju populističke tendencije u EU. Kako kaže, to je i razlog zbog čega je napravio ovu paralelu i to baš pred izbore u EU, na kojima se prognozira dobar plasman suverenista.

  Naš sagovornik u isto vreme napominje da slovenački premijer zaboravlja na važan deo u EU koji se ne slaže sa politikom Amerike.

  „Ako išta preti miru i stabilnosti, onda je to politika sile, a ona se primenjuje novim visokotehnološkim sredstvima 21. veka. Takođe, i onim što direktno zadire u mir, a to je ekonomija. Amerika i njeni partneri nikada pre nisu upotrebljavali sankcije kao metod kao što to sada čine. Njih uvode i neki evropski centri i bilo bi lepo da slovenački premijer i to jasno definiše“, navodi Milivojević. 

  Naš sagovornik podseća da je sve što se trenutno dešava u svetu izazvano ignorisanjem principa koji se zasnivaju na Povelji UN i standardima koji su upravo i doneti posle iskustava iz Drugog svetskog rata.

  Tema:
  Balkanske igre bez granica (298)

  Slično:

  Evropska unija spasila 730.000 izbeglica na Mediteranu
  Evropska unija u mračnoj misiji: Nemoj da bi neko šerovao ovaj tekst!
  Evropska unija uvela sankcije za osmoro Rusa zbog incidenta u Kerčkom moreuzu
  Evropska unija: Brifing o ruskoj „misterioznoj“ raketi imao druge ciljeve
  Evropska unija nije raspoložena za nove sankcije Rusiji
  Evropska unija ne priznaje izbore za predsednika Rusije na Krimu
  Evropska unija produžila sankcije Krimu
  Evropska radiodifuzna unija predložila „daljinski“ nastup Samojlove
  Junker objasnio Ukrajincima: Niste Evropska unija
  Tagovi:
  raspad, Evropa, Marjan Šarec, Zoran Milivojević, Slovenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga