18:56 19 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Balkanske igre bez granica (298)
  2256
  Pratite nas

  Poziv na podizanje borbene gotovosti Kfora koji je uputila NATO komanda, ali i američka administracija verovatno je motivisan terorizmom u Šri Lanki i masakrom na katolički Uskrs. Kosovo i Metohija je jedno od mesta na kojima ima mnogo pravoslavnih svetinja i zato se nikad ne zna, kaže bivši operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić.

  Karabinjeri u Kosovskoj Mitrovici na dan parastosa žrtvama martovskog pogroma
  © Tanjug / Rade Prelić

  Svaki verski praznik Srbi na Kosovu i Metohiji dočekuju sa strepnjom, pa je tako i uoči predstojećeg Uskrsa.

  Atmosfera, koja je inače puna tenzije, dodatno je podgrejana učestalim vežbama misije Kfora, čiji predstavnici i ne kriju da njihove jedinice rade na uvežbavanju brzog dejstva u slučaju nemira.

  Kforov taktički bataljon na Kosovu i Metohiji već danima radi na antiterorističkim vežbama i vežbama za kontrole mase u slučaju nemira. U taj trening uključena je i multinacionalna borbena grupa Zapad, a sve u cilju brzog dejstva u različitim situacijama koje mogu ugroziti trenutno bezbedno i mirno okruženje.

  Ako ovome dodamo da je najavljeno da će kosovska policija pojačati obezbeđenje oko srpskih svetinja tokom praznika, činjenica je da Srbi ponovo s pravom strepe kako će proslaviti svoje praznike. 

  Bivši operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić za Sputnjik kaže da iako na prvi pogled sve deluje kao uobičajena procedura vojne misije Kfor uoči velikih praznika, ne sme se smetnuti sa uma da je sve moguće.

  „Međutim, ono što je posebno interesantno je to što je u pitanju podizanje borbene gotovosti na narandžasti ili čak crveni alarm koji je uputila NATO komanda, ali i američka administracija. Verovatno su poučeni iskustvima koja su se desila u Šri Lanki, gde se dogodio veliki teroristički napad na katolički Uskrs. Kosovo i Metohija je jedno od mesta na kojima ima mnogo pravoslavnih svetinja i zato se nikad ne zna“, kaže Spasić.

  Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici
  © Tanjug / Sava Radovanović

  Ono na šta Spasić posebno skreće pažnju je činjenica da se neposredno pred naše praznike na Kosovo i Metohiju vratila grupa islamskih terorista navodno sa svojim porodicama.

  „To su priče za malu decu! U pitanju je 110 aktivnih boraca koji su bili pripadnici DAEŠ-a. Samo dvoje, troje njih je navodno privedeno, dok su ostali pod operativnom obradom. Ovde se postavlja pitanje da li je podizanje mera bezbednosti uoči Uskrsa povezano sa potencijalnim napadima na srpske sredine? Mislim da nije i verujem da je u pitanju to da je Kfor podigao bezbednost kako bi sebe zaštitio, jer znaju da za vreme praznika opada pažnja u pogledu bezbednosti, odnosno da se jedan deo vojnika opusti“, veruje Spasić.

  Bilo kako bilo, dodaje naš sagovornik, Srbi su u ovom momentu veoma oprezni u pogledu svoje bezbednosti, što nikako nije na odmet.

  „Mada, kada teroristi namere da izvrše neku operaciju gotovo da ih ništa ne može sprečiti. A Kosovo i Metohija definitivno postaje sve više jezgro terorista gde postoje kampovi za njihovu obuku. Na Balkanu trenutno imamo dva ozbiljna kampa islamskih terorista, jedan je u Bosni i Hercegovini, drugi je na Kosovu i Metohiji. To će svakako imati posledice i otuda i pojačane mere bezbednosti svih snaga“, naglašava Spasić.

  Naš sagovornik napominje da iako Kfor ima primaran zadatak da štiti Srbe od napada svake vrste, pa i islamskih terorista, ipak je siguran da su te mere Kfora uperene na zaštitu pripadnika te misije. 

  Tema:
  Balkanske igre bez granica (298)

  Slično:

  Vulin: Kfor da razoruža ilegalnu oružanu formaciju na KiM
  Kfor priprema teren za albanske duge cevi na severu
  Kfor odložio vežbe zbog vremenskih prilika
  Kfor vežba na Kosovu — helikopteri, vozila i trupe na rutama
  Kfor: Spremni smo za svaki scenario
  Juče Prizren, danas Leposavić: Kfor objasnio šta se dešava na severu Kosova
  U Mitrovici mirno, Kfor obezbeđuje most
  Kfor: Situacija pod kontrolom, izbegavati provokacije
  Tagovi:
  Uskrs, Kfor, strah, Srbi, Božidar Spasić, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga