06:38 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 232
  Pratite nas

  Moguće je da video-snimak putem kojeg se obraća lider terorističke grupe DAEŠ Abu Bakr el Bagdadi nije autentičan, moguće je i da je on mrtav, sve je moguće, ali organizacija koju je on stavio na noge definitivno nije mrtva.

  Na snimku objavljenom na internetu, koji traje 18 minuta, čovek koji liči na lidera terorističke grupe DAEŠ, Abu Bakra el Bagdadija, priznao je poraz DAEŠ-a od pre mesec dana u sirijskom Baguzu, poslednjoj teritoriji koja je pripadala toj grupi i najavio osvetu za njegove ubijene i zarobljene saborce. Napadi u Šri Lanki, kako je rekao, jesu upravo to, jedna od 92 operacije u osam zemalja.

  Krajem marta list „Arabi el Džadid“, pozivajući se na izvor u iračkim bezbednosnim agencijama, javio je da je El Bagdadi ofarbao bradu, ugojio se i pokušava da pobegne iz Sirije u Irak. A u avgustu prošle godine televizija „Sumarija“ je, pozivajući se na izvor u iračkim obaveštajnim službama, javila da El Bagdadi leži u postelji nakon teškog ranjavanja i da faktički ne vodi grupu.

  Profesor Fakulteta političkih nauka, politikolog religije dr Miroljub Jevtić smatra da suština nije u tome da li je snimak autentičan ili ne.

  „Moguće da bude i da nije autentičan, moguće je i da je on mrtav, moguće je sve, ali organizacija koju je on stavio na noge definitivno nije mrtva. Govoriti o broju operacija koje su izvedene ili nisu je spekulacija u koju ne mogu da se upuštam. Ali da će se sa takvim akcijama nastaviti, to je više nego izvesno“, kaže Jevtić za Sputnjik.

  Ono što je, po njegovom mišljenju, veoma bitno, a što je Al Bagdadi uveo kao novinu u organizaciju islamskih terorističkih pokreta, odnosno ideja, jeste da je uspeo da aktivira ljude koji se slažu sa njegovim idejama, a koji sa njim uopšte nisu organizaciono povezani. I to je, kako kaže, ono što je najopasnije.

  „Takvih ljudi, prema proceni poznatog istraživačkog instituta ’Pju‘ (Pew) iz Amerike, ima od 10 do 15 odsto među muslimanima. Ako se prema američkim informacijama broj muslimana danas u svetu procenjuje na oko 1,6 milijardi, to znači da se ta cifra vrti oko 200 miliona ljudi koji dele njegove ideje“, ukazuje sagovornik Sputnjika.

  A El Bagdadi, odnosno njegovi najbliži u vrhu DAEŠ-a, kako napominje, uputili su poruku svim ljudima koji ga slede, da svuda gde god mogu na sve moguće načine nanose udar, pre svega, nemuslimanima, a onda i muslimanima koje oni smatraju veroodstupnicima.

  „To podrazumeva da se može očekivati niz individualnih akcija, kao što ih je već bilo, koje će sprovoditi pojedinci, kao što su napad nožem, napad pištoljem, bacanje bombe, trovanje“, precizira naš poznati politikolog religije.

  A za tu vrlo ozbiljnu opasnost, kaže da je kriv zapadni način mišljenja, a odgovaran ceo svet i na istoku i na zapadu, zato što je proučavanje religije bilo potpuno zanemareno ili čak i opasno po one koji su se time bavili.

  „Svet mora da shvati da muslimani nisu teroristi, da islam nije teroristička religija, ali da 200 miliona muslimana smatra da je terorizam legitimna činjenica“, napominje Jevtić, ali i ukazuje da „svet nije mogao da shvati da je islamski način života nespojiv sa neislamskim političkim porecima“.

  Nepoznavanje religija je, smatra on, mnogo uticalo da političari donose odluke kakve su donosili. Podsetio je na ocenu francuskog filozofa i pisca Režisa Debrea, koji je jedno vreme bio i saborac Če Gevare, koji je pre četiri godine u Beogradu na pitanje šta bi savetovao političarima u svetu rekao da je uslov za uspešno bavljenje politikom da proučavaju istoriju religije.

  Konstatujući da se stepen religioznosti muslimana samo povećava, on smatra da se posle poraza DAEŠ-a u Siriji mogu očekivati samo novi teroristički akti, kakav je bio i nedavni na Šri Lanki. Policija će neke uspevati da spreči, ali neke neće, upozorio je Jevtić.

  Slično:

  DAEŠ objavio fotografije: Ovo su bombaši sa Šri Lanke
  DAEŠ preuzeo odgovornost za napade na Šri Lanki
  Dvojica terorista DAEŠ-a likvidirana u Sibiru
  U Prištini optužen muškarac za širenje informacija o DAEŠ-u
  Žestoka bitka oko poslednjeg uporišta DAEŠ-a u Siriji (video)
  Kurdske snage nastavljaju ofanzivu protiv DAEŠ-a u Baguzu (video)
  Tagovi:
  sledbenici, religija, DAEŠ, video-snimak, poruka, muslimani, terorizam, Abu Bakr el Bagdadi, Miroljub Jevtić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga