06:45 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  35104
  Pratite nas

  Misija Unmik smeta, jer sve dok ona postoji status Kosova je definisan Rezolucijom 1244 — dakle, ono nije država.

  Nije prvi put da Priština traži da se misija Unmik povuče sa Kosova i Metohije, ali jeste prvi put da javno, i to u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija, taj predlog podrži — Nemačka.

  Naime, pošto je Vljora Čitaku, ambasador takozvane države Kosovo u Americi, izjavila da je „Kosovo ostvarilo značajan napredak u dvadeset godina, te da nije razumno da Unmik ostane više na Kosovu“, oglasio se i predstavnik Nemačke u UN Jurgen Šulc uz komentar da „Berlin veruje da bi mandat Unmika trebalo preispitati“.

  Profesor dr Dušan Čelić sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici nije iznenađen zahtevom Prištine, ali jeste ponašanjem Nemačke.

  „Novo jeste da je Nemačka ovo podržala u SB UN, ali nije novo da na terenu imaju slično ili isto mišljenje kao i ’zapadni saveznici‘ — Amerika, Britanija i Francuska, koje takođe smatraju da Unmiku nije mesto na Kosovu i Metohiji“, kaže dr Čelić. 

  Naš sagovornik smatra da ovom potezu Nemačke ne treba pridavati mnogo pažnje, posebno zato što su protekli događaji pokazali koliko je Unmik neophodan i da je veoma potrebno da postoji na Kosmetu. Potez Berlina vidi i kao moguću provokaciju.

  „Ovo pre svega tumačim kao deo pritisaka na Beograd u smislu nastavka dijaloga sa Prištinom i u smislu priprema za taj Pariski samit. Na neki način Nemačka se u SB UN pojavila kao glasnogovornik Francuske i Amerike“, napominje naš sagovornik.

  S druge strane, dr Čelić napominje da, dokle god ima glasova da Unmik treba da ode, znači da, makar i simbolično, prisustvo te misije pokazuje da „Kosovo nije država“.

  „Unmik smeta, jer sve dok on postoji na Kosovu, status Kosova je definisan Rezolucijom 1244 — dakle, Kosovo nije država. Onog časa kada neko pristane na odlazak Unmika to znači, i to u punom smislu te reči, da Rezolucija 1244 više neće važiti. Zato je Unmik ’trn u oku‘ i Prištini i zapadnim silama, koje statusno pitanje Kosova smatraju rešenim“, kaže naš sagovornik. 

  Dr Čelić podseća da je Unmik tamo na osnovu Rezolucije 1244 i da je živi svedok na terenu.

  Inače, u Prištini Unmik odavno smatraju „produženom rukom ruskog uticaja“ na Kosovu i instrumentom koji Rusiji služi za blokiranje zamene Rezolucije 1244.

  Slično:

  Dačić: Unmik ostaje, nadam da će na Prištinu biti izvršen pritisak da odustane od vojske
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga