06:52 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  1453
  Pratite nas

  „Gugl“ je početkom juna u svojoj pretrazi uveo veliku promenu, koja sprečava da se isti sajtovi pojavljuju u top rezultatima pretrage. Promenom koja se odnosi na domen i ključne reči, „Gugl“ sprečava da korisnici na određene upite dobijaju više rezultata sa istog izvora jer, kako tvrde, žele veću raznovrsnost u svojim rezultatima pretrage.

  Posle ove najnovije promene algoritma, korisnici više neće moći da vide više od dva rezultata sa istog sajta u top rezultatima.

  „Kada se isti sajt pojavi nekoliko puta u rezultatima pretrage, korisnicima je vrlo teško da procene koji rezultat je relevantniji ili bolji“, navode iz „Gugla“ i ocenjuju da će to doneti više poseta manjim sajtovima.

  Međutim, i ovo pravilo imaće svoje izuzetke kada „Gugl“ odredi da je „posebno relevantno da vrati više rezultata sa određenog sajta“, kao kada tražimo određeni proizvod ili proizvođača, navode iz te kompanije, ne precizirajući kriterijume za određivanje tih izuzetaka.

  Stručnjak za informacione tehnologije Zdravko Janković za Sputnjik ističe da je najnovija promena algoritma velika zato što će „Gugl“ u svojoj pretrazi pokušati da dovede do diversifikacije sajtova.

  „’Gugl‘ će praktično posmatrati poddomene kao deo jednog istog domena, što dosada nije bio slučaj. Ovo će dosta uticati na dosadašnju praksu optimizacije i pretraživanja. Najviše će pogoditi sajtove koji su do sada imali dobru vidljivost, odnosno dobru optimizaciju, koristeći se pametnim vezama između linkova.“

  Naglašavajući da će se ova promena odnositi samo na veb pretraživanja, odnosno na veb listinge, Janković ocenjuje da „Gugl“ verovatno hoće da poveća količinu plaćenog pretraživanja, odnosno kupovinu oglasa kroz „advords platformu“.

  U domenu informativnih sajtova promena algoritma najviše će se odraziti na tzv. njuz agregatore, koji povlače sadržaj sa drugih portala.

  „Oni dovlače sadržaj sa različitih portala po određenoj ključnoj reči, na primer ’vesti dana‘. Oni mogu da imaju problem, zato što su kroz dobru optimizaciju ključnih reči privlačili posetioce, a pored toga su postavljali reklamu na koju bi potencijalni posetilac kliknuo, što bi dalje generisalo neki prihod.“

  S druge strane, Janković smatra da se sve ovo neće odraziti na velike njuz portale, zato što se svaka vest objavljuje pod različitim imenom, a retko kad su vesti u vezi jedna sa drugom.

  „Mislim da se ne ide u smeru cenzurisanja informativnih portala, već je cilj da oni koji imaju puno saobraćaja sa ’Guglove‘ organske pretrage od sada to moraju i da plate.“

  Inače, intervencije i promene u algoritmima „Gugla“ već duže vreme su ustaljena praksa. Svaka od tih promena utiče na pozicioniranje u „Guglovoj“ pretrazi i zahteva promene u SEO optimizaciji sajtova.

  Tagovi:
  cenzura, pretraga, Gugl
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga