00:18 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  8256
  Pratite nas

  Dve nedelje deli Prištinu i Beograd od najavljenog sastanka u Parizu pod patronatom Nemačke i Francuske, a već se šuška da do tog sastanka može i da ne dođe, jer su očekivanja različita na Kosovu i u Centralnoj Srbiji.

  Šta može da spreči najavljeni sastanak i kakve bi bile eventualne posledice tog novog pregovaračkog kraha?

  Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, napominje da taj sastanak treba da donese neki rezultat i zato bi sve moralo temeljno da se pripremi.

  „Jedini rezultat koji bi sada mogao da se postigne je da se dogovori nastavak dijaloga koji zavisi od ukidanja taksi. Dakle, ili da se dogovori ukidanje taksi u nekom roku, ili da se odmah u Parizu proglasi da su takse ukinute“, naglasio je Drecun. 

  Ako se to ne pripremi, dodaje naš sagovornik, onda se ne vidi svrha bilo kakvih razgovora.

  „Na ispitu su autoritet i politička moć nemačko-francuskog dvojca i pitanje je da li mogu dobro da pripreme taj sastanak kako bi se ostvario neki napredak. Ako sastanak bude kao u Berlinu, da se samo sretnu i razgovaraju bez ikakvog napretka, onda, i ako se sastanak održi — bolje da nije“, veruje Drecun.

  Stefan Surlić, docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, smatra da ako do sastanka u Parizu ne dođe to znači da se pregovori između Beograda i Prištine trajno odlažu i da finalni sporazum o normalizaciji odnosa između dve strane neće biti sproveden.

  „Dve strane su nakon nekoliko godina pregovora došle do zida koji znači još dublje nepoverenje i odsustvo spremnosti za kompromis, pre svega Prištine. Ukoliko sastanka i bude, pretpostavljam da će Francuska i Nemačka insistirati da se usvoji neki okvir za nastavak pregovora i da će uložiti maksimum da približe stavove Beograda i Prištine, tako što bi se napravio neki kompromis“, smatra Surlić.

  Taj kompromis, prema njegovim rečima, sastojao bi se u tome da Priština povuče takse, a da Beograd zauzvrat učini neki politički ustupak Prištini, kako bi kosovski lideri mogli da opravdaju pred svojom javnošću zašto su povukli takse.

  „Ključno pitanje za susret u Parizu je da li će doći do povlačenja taksi i šta može da bude cena koja će se zahtevati od Beograda da do toga uopšte dođe. Ako se napravi neko rešenje, onda možemo i dalje verovati da će se dijalog nastaviti, ali izvesno je da nismo blizu bilo kakvog finalnog rešenja i da Pariz može predstavljati, u najboljem mogućem slučaju, samo scenario za nastavak dijaloga, a ne za neki finalni sporazum“, uveren je Surlić.

  Ministar spoljnih poslovan Ivica Dačić nedavno je izjavio da postoji određena volja Nemačke i Francuske da se održi sastanak u Parizu, kao i da sastanka može neće biti ako unapred ne bude poznato da će njegov ishod biti pozitivan. S druge strane, po pričama iz Prištine da se zaključiti da oni susret predstavljaju kao sastanak na kojem će „njihova politika pobediti“. Drugim rečima, da očekuju da na dnevnom redu bude — konačan status Kosova.

  Slično:

  Berlin je konačno čuo Srbe
  Tagovi:
  takse, priština, Beograd, Pregovori, Pariz
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga