17:44 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2873
  Pratite nas

  Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, ali i Ambasada SAD u Sarajevu suprotstavili su se oštro uspostavljanju rezervnog sastava policijskih struktura u Republici Srpskoj. Interesantno je da Palmer ni slovo nije rekao protiv toga što je i Federacija pristupila formiranju svog rezervnog sastava.

  Amerika se tako aktivno umešala i u bezmalo lokalne teme u BiH. Otkud sada takav pristup Palmera samo prema RS i može li ova američka diplomatska ofanziva uticati na Banjaluku da povuče odluku rezervnom sastavu?

  Politikolog iz Republike Srpske Anđelko Kozomara kaže da nije ništa neobično da se Palmer i Amerika mešaju u ovakve stvari, naročito zbog toga što je uložila mnogo novca u ideje Bošnjaka, to jest porodice Bakira Izetbegovića. Otuda ne čudi zašto je kritikovana samo RS.

  „Pošto su Bošnjaci protiv rezervnog sastava RS, normalno, Amerikanci su osetili potrebu da ovu ideju kritikuju. Pritom, Palmer očito ne poznaje dovoljno situaciju u BiH i verovatno ne poznaje ni stvarne razloge ni motive koji su rukovodili MUP RS da napravi rezervni sastav. On bi u početku brojao oko 1.000 policajaca i reagovao bi samo u vanrednim situacijama“, objašnjava Kozomara.

  Kako kaže naš sagovornik, svi se sećaju poplava iz 2014. godine, kada je nastala šteta od oko dve milijarde maraka na privatnim i društvenim objektima.

  Defile u Banjaluci
  © Sputnik / Dejan Simić
  Defile u Banjaluci

  „Dakle, Palmer ne razume poentu, već samo nastupa u ime bošnjačkog lobija. Nije novo da se američke diplomate mešaju i u stvari koje su obične unutrašnje odluke, daleko od diplomatije, a posebno od interesa Amerike, kako u BiH, tako i na Balkanu. Palmer ne razume konstrukciju BiH i dejtonska ovlašćenja koja imaju entiteti, odnosno konstitutivni narodi“, primećuje naš sagovornik.

  Ono što je Kozomari još „zapalo za oko“, jeste i to da Palmerova poruka sasvim sigurno ima samo jednu adresu, a to je Milorad Dodik.

  „Pretpostavljam da Srpska neće ustuknuti pred stavovima američke administracije. Rezervni sastav policije RS nije nikome pretnja, posebno ne za druga dva naroda ili za drugi entitet. Uostalom, Federalni MUP je najavio formiranje mnogo većeg sastava, pa to niko nije ni pomenuo“, napominje on.

  FBiH su urađene izmene zakona koje podrazumevaju uspostavljanje rezervnog sastava policije u visini do 50 odsto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

  Narodna skupština Republike Srpske usvojila je takođe nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

  Slično:

  Beograd-Banjaluka, trka o kojoj će se tek pričati
  Tagovi:
  RS, policija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga