03:28 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2379
  Pratite nas

  Tačno pola godine nakon dobijanja tomosa o autokefalnosti crkve, takozvana Pravoslavna crkva Ukrajine se opet pocepala.

  Bivši poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije i počasni patrijarh nove crkvene organizacije Filaret Denisenko poništio je na „saboru“ u četvrtak odluku arhijerejskog sabora UPC KP od 15. decembra 2018. godine o njenom samoraspuštanju. 

  „Tomos o autokefalnosti koju je ukrajinska pravoslavna crkva dobila 6. januara 2019. godine nije u skladu sa statusom autokefalnih crkava koje poseduju sve pomesne crkve i zato stavlja PCU u zavisnost od Vaseljenske patrijaršije“, navodi se u saopštenju sabora.

  Tomos o autokofelnsoti
  © Sputnik / Stringer
  Tomos o autokofelnsoti

  Ovom odlukom, u Ukrajini su se opet pojavile tri crkve: pored kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i Pravoslavne crkve Ukrajine, koju je priznala Vaseljenska patrijaršija, opet je „vaskrsla“ takozvana Kijevska patrijaršija, čime se još više zakomplikovao verski život u ovoj, drugoj po veličini pravoslavnoj državi u svetu. 

  Paralelno sa religioznim raspravama u Ukrajini, situacija se komplikuje i u Crnoj Gori, koja ide utabanom stazom Kijeva.

  Protojerej Ruske pravoslavne crkve Vsevold Čaplin rekao je u intervjuu za Sputnjik da u svim ovim dešavanjima vidi ruku zapadnih elita koje pokušavaju da preko Vaseljenske patrijaršije razdrobe pravoslavni svet.

  Održan je još jedan „sabor“ u Ukrajini. UPC KM je opet „vaskrsla“. Kako komentarišete to što Ukrajina, opet, umesto dve, sad ima tri crkve?

  — Stvorena je nova realnost. U istoriji je raskol uvek porađao nove raskole. Jasno je da „Grcima“ koji predstavljaju bivšu Vaseljensku patrijaršiju, koja je za mene prestala da bude pravoslavna crkva, nije bio potreban Filaret Denisenko. Međutim, Denisenko nije želeo da se povuče, usled čega je nastao novi raskol. Ne isključujem da će i bivša, takozvana, Ukrajinska autokefalna crkva osporiti Pravoslavnu crkvu Ukrajine i takođe se odvojiti od nje. Sad postoje dve, a taj broj se može povećati na tri. U toku je dezintegracija. Pored njih je tamo, naravno, aktivna i kanonska UPC MP.

  Sednica Sinoda Pravoslavne crkve Ukrajine, Filaret Denisenko
  © Sputnik / Stringer
  Sednica Sinoda Pravoslavne crkve Ukrajine, Filaret Denisenko

  Nakon Ukrajine, izgleda da je na red došla i Crna Gora...
  — To što se dešava u Ukrajini preti i Crnoj Gori, gde je raskolnička grupa dugo vremena sarađivala sa takozvanom Kijevskom patrijaršijom, a verovatno će i sada to nastaviti nakon njenog odvajanja od PCU. I država koja je, siguran sam, antinarodna, podsticala je raskol kako u Ukrajini, tako i sada u Crnoj Gori.

  Đukanović se sada ponaša kao Petro Porošenko?

  — Da, da. Država radi u oba slučaja protiv vernika, protiv volje sopstvenog naroda, protiv svoje istorije, na strani zapadnih elita, koje bi želele, kao prvo, da podele pravoslavni rod, a kao drugo, da ga potčine zapadnim centrima vlasti. Negde to rade preko unije, kao u Rumuniji i Ukrajini, negde preko pseudopravoslavnog modernizma, namećući ekumenske poglede kao u Albaniji, preko Carigradske patrijaršije, negde namećući prozapadno bogoslovlje, a negde to rade preko raskola. Sve je to deo zapadne strategije za slabljenje pravoslavlja. Žalosno je što u nekim slučajevima vlasti u trci za ulaskom u EU i NATO pokazuju spremnost da izdaju sopstvenu istoriju, verski identitet sopstvenog roda.

  © Sputnik / Nebojša Popović
  Trojčindanski sabor

  Šta je glavni cilj Vaseljenske patrijaršije danas? Kao da namerno razbija pravoslavni svet. Očigledno, ni ukrajinske niti crnogorske vlasti ne bi pokretale ovo pitanje da ih neko nije podstakao na to?

  — Carigradska patrijaršija želi da preuzme vlast, da oslabi autokefalnost autokefalnih crkava. Ona želi da stvori neku vrstu pravoslavnih ujedinjenih nacija sa njima na čelu. U tu svrhu ona misli da koristi želje zapadnih elita, ali u stvari, oni nju koriste, jer preko Carigrada drobe pravoslavlje i podstiču reformizam koji pravoslavlje pretvara u krivoslavlje, davanjem dozvola sveštenstvu i vernicima za stupanje u drugi brak, podrškom istopolnih odnosa itd.

  Šta mislite, da li će Vartolomej dati tomos takozvanoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi?

  — Mislim da će nakon pogubnih posledica ukrajinskog procesa Konstantinopoljska patrijaršija biti opreznija. Mislim da se situacija neće odvijati stihijski. Ali da je odvajanje Crne Gore i Severne Makedonije od srpske crkve bila jedna od davnih želja Carigrada, u to ne sumnjam. On želi maksimalno da oslabi srpsku crkvu, kao i sve ostale koje se ne slažu sa njegovom politikom.

  Tagovi:
  Vaseljenska patrijaršija, raskol, Crna Gora, Ukrajina, Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga