07:35 16 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Kosovo i EU - ilustracija

  Srbima sad treba strpljenje: Priznanje Kosova povući će i neki osnivači EU (video)

  © CC0 / Balkan Photos
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 2133
  Pratite nas

  Povratak Rusije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, situacija u Crnoj Gori u vezi sa Zakonom o veroispovesti, ali i zdravstveno stanje Angele Merkel, teme su o kojima smo u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ razgovarali sa diplomatom Živadinom Jovanovićem, predsednikom Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

  Čini se da je Zapad vodio pogrešnu politiku pritiska na Rusiju, kaže Jovanović i sadašnju situaciju poredi sa zaokretanjem aviona Jevgenija Primakova, koji je putovao ka Vašingtonu u trenutku kada je čuo vest o agresiji NATO-a na Srbiju.

  „Od tada smo svedoci promene svetskih odnosa, onog trenutka kada se upalila crvena lampica od globalnog intervencionizma, od unipolarnog svetskog poretka i NATO-a koji nema svetsku protivtežu. Te 1999. vidimo prelomnu tačku i u ponašanju Moskve. Ta agresija je bila opomena i Kremlju i Vašingtonu i Pekingu, da se moraju okrenuti izgradnji demokratskog svetskog poretka zasnovanog na ravnopravnosti“, rekao je Jovanović.

  Nespretni Tramp

  Ipak, tako nešto teško ne može da prihvati jedan američki um, a kamoli lider SAD, kaže naš sagovornik. On dodaje da je američka nacija danas podeljena više nego ikad, jer se oni ne mire sa multipolarizacijom, a vide da je to neminovnost.

  Tramp veoma nespretno izgleda u Beloj kući, ali smatram da je na velikim mukama — treba da prihvati rast moći Rusije i Kine, a sa druge strane je pritisnut jastrebovima.“

  Povratak Rusije u Evropu

  Nova realnost je i povratak Rusije u PSSE i to je prema mišljenju našeg sagovornika prvi korak ka okretanju Evrope samoj sebi. Ona to ne može da učini ukoliko nastavi da sprovodi politiku SAD, naglašava Jovanović.

  Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
  © Foto : Candice Imbert / © Council of Europe
  Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

  „Evropa je zbog sankcija Rusiji izgubila profit i tržište, a njeni lideri ne mogu da dele lekcije drugima o dobrosusedstvu kada su oni sami u lošim odnosima sa svojim najvećim susedom. Počelo je sa PSSE, koja za mnoge nije neka moćna institucija, ali je to važan signal priznavanja novih realnosti okretanja Evrope sopstvenim interesima. Uveren sam da je taj proces postao nepovratan, a oni koji su glasali protiv, zapravo se plaše da ovo nije presedan za postepeno ukidanje sankcija RF“, rekao je diplomata.

  Evropa, kako ocenjuje Živadin Jovanović, trenutno ima snage samo da započne proces, ali ne i da normalizuje odnose sa Moskvom.

  Zaokret EU na Kosovu?

  Jovanović postavlja i pitanje: kako će se to Evropa okrenuti sebi ako će nastaviti da sprovodi Klintonovu politiku prema Kosovu i Metohiji? On naglašava da ta politika nije bila detalj, već globalna strategija ekspanzije na istok, ka Rusiji.

  „Očekujem da vreme i razum doprinesu evoluciji evropskog jednostranog stava i podrške prema Prištini u nedalekoj budućnosti. Samo je pitanje da Srbija shvati, da se naoruža strpljenjem i energijom i vizijom da bi od sadašnjih pet država-članica EU koje ne priznaju KiM, u jednom roku moglo da bude i deset, a među njima i neki osnivači te iste Unije“, kaže Jovanović.

  Hoće li se Angela povući

  Kao lideri EU izdvojili su se Emanuel Makron i Angela Merkel, ali proteklih dana je javnost bila poprilično šokirana njenim zdravstvenim stanjem koje su nemački stručnjaci nazvali „drhtavicom“.

  Jovanović, kao dugogodišnji diplomata, kaže da je njen ostanak na kancelarskoj poziciji zapravo pitanje nemačke države, ali i nje same.

  Angela Merkel
  © REUTERS / FABRIZIO BENSCH
  Angela Merkel

  „Ona je na čelu najmoćnije države EU, koja je u G8 i G20 i verovatno da razmišlja da nije dobro povući se kada nema izlaza. Treba sagledati realnost i doneti najcelishodniju političku odluku. Očigledno je da ona ne izgleda zdravo i to vide svi u Nemačkoj, pa i njene stranačke kolege. Siguran sam da je ona takav državnik da će pronaći rešenje ukoliko proceni da njeno stanje smanjuje političke posledice“, kaže on.

  Strpljivo u Crnoj Gori

  Srbija treba da se drži svojih interesa i da jača moral nacije i da pokaže taktičnost, suzdržanost i strpljenje, pa čak i u slučaju pokušaja otimanja svojih svetinja u Crnoj Gori, smatra naš sagovornik.

  „To staro, dugogodišnje crnogorsko rukovodstvo koristi sve što može da bi afirmisalo identitet i zaokruženu sliku nove crnogorske države. Tu vidimo onomatopeju politike NATO-a, jer je veliki cinizam taj Zakon o slobodi veroispovesti kojim se oduzima imovina SPC u CG. Teško je da će se osim članica Alijanse neko saglasiti sa tim njihovim planom. Čak je i Venecijanska komisija ipak upozorila da to može biti samo inicijativa i želja, ali da što se postupka tiče, on ne može da se sprovede bez suda i upravnih organa“, naglasio je Živadin Jovanović, uz zaključak da će Milo Đukanović biti na vlasti sve dok čini sve što može protiv Srbije.

  Tagovi:
  Živadin Jovanović, Rusija, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga