02:10 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 751
  Pratite nas

  Nova vojna bespilotna letelica u vidu polarne sove predstavljena je na štandu vojnog inovacionog tehnopolisa „Era“ na sajmu oružja i vojne tehnike „Armija 2019“ u Podmoskovlju. „Ptica“ je namenjena za tajno izviđanje, a konstruktori objašnjavaju da je gotovo neprimetna, te da se lako može približiti cilju.

  Novo rusko oružje pored dopisnice Sputnjika iz Moskve
  Novo rusko oružje pored dopisnice Sputnjika iz Moskve

  Komplet bespilotne letelice teži pet kilograma, lako se (pre)nosi, a „pticu“ može da pokrene jedna osoba. „Sova“ ima raspon krila od dva metra i sive je boje.

  Novi uređaj određuje koordinate cilja. Opremljen je laserskim svetlima za navođenje artiljerije i aviona. U vazduhu taj dron može da provede i do pola sata. To je dovoljno vremena da se izvrši izviđanje.

  „Sada nam vreme leta nije važno, ali u budućnosti planiramo da leti i do četiri sata, s obzirom da već postoje bespilotne letelice te veličine koje mogu da lete četiri sata“, rekao je za Sputnjik Artur Šubin, predavač na Katedri Akademije „Žukovski“ za istraživanje i projektovanje aerodroma.

  Ptica visokoletač! Sova-dron prikazan na forumu „Armija-2019“

  Šubin je i na prošlogodišnjem forumu „Armija“ predstavio neobičnu bespilotnu letelicu u obliku ptice grabljivice — sokola, namenjenu za tajno obavljanje taktičkog izviđanja, a planira da na sledećem forumu demonstrira let oba drona.

  Forum „Armija“, koji tradicionalno organizuje Ministarstvo odbrane Rusije, održava se na teritoriji vojnog parka „Patriot“, vojnog poligona „Alabino“ i aerodroma „Kubinka“ nadomak Moskve, a delom i u svim vojnim okruzima Rusije i u Severnoj floti.

  Forum „Armija“ je jedna od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jedna od najvećih u svetu. Očekuje se da će i ove godine forum posetiti više od milion ljudi.

  Novinska agencija „Rusija sevodnja“ zvanična je informativna agencija foruma, a međunarodna agencija i radio Sputnjik je međunarodni informativni partner „Armije 2019“.

  Tagovi:
  nevidljivi, dron, rusko naoružanje, armija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga