12:50 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  61374
  Pratite nas

  Džordž Semjueli, ekspert za Balkan sa londonskog Instituta za globalnu politiku, skreće pažnju na jedan, kako kaže, zanimljiv momenat — da su Srbi koji nisu izgubili nijedan rat na Balkanu tretirani kao nacistička Nemačka posle Drugog svetskog rata, koja je izgubila rat i bezuslovno se predala, što podrazumeva da ste krivi za sve.

  „Doduše, nacistička Nemačka i jeste bila kriva za sve. A ovde Srbi nisu izgubili nijedan rat, a tretiraju ih kao da su za sve krivi. Kada pogledate spisak optuženih u Hagu, to su skoro sve sami Srbi i to ne bilo koji, nego Srbi na veoma visokim položajima, dok su druge nacionalne grupe imale među optuženima ljude obično na znatno nižem nivou i nikad nisu zaista optuženi za zločine počinjene nad Srbima. To je kao da imate zeleno svetlo za sve što radite Srbima“, konstatuje Semjueli.

  Podsećajući i na zločine nad Srbima u NDH tokom Drugog svetskog rata, on primećuje da to jeste bio genocid, a da su u socijalističkoj Jugoslaviji Srbe naterali da zaborave šta im se desilo, a onda je devedesetih od njih traženo da prihvate novu, nezavisnu hrvatsku državu.

  „Rečeno im je — morate to prihvatiti, dosta priče o onom što je nekad davno bilo. Drukčiji je stav prema Srebrenici. Tu kažu: pričajte još o tome“, objašnjava Semjueli.

   

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Nacisti, Treći Rajh, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga