01:11 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  419510
  Pratite nas

  Među dvadeset svjetskih lidera, ceremoniji obilježavanja početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj pristustvovao je i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Udaranjem u zvono mira i polaganjem vijenca na Spomenik neznanim junacima, Đukanović je, poput ostalih državnika, odao počast žrtvama Drugog svjetskog rata.

  Iako je istakao da je odluka o tome koje će zemlje učestvovati na proslavi pripala domaćinu, Đukanović je poručio da bi sam događaj bio još potpuniji da su na njemu prisustvovali predstavnici Rusije i Srbije.

  „Moje mišljenje je da bi događaj bio još potpuniji da je u njemu učestvovala i Rusija. Imam na umu, zapravo, tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski savez imao u oslobađanju Evrope i u zajedničkoj savezničkoj pobjedi nad fašizmom“, kazao je Đukanović, te poručio da jednako žali što se na događaju nisu pojavili ni predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srbije.

  Prevršena svaka mjera

  Komentarišući ovakav stav Đukanovića, koji je za mnoge u Crnoj Gori bio iznenađenje, analitičar Igor Damjanović primjećuje da se mora konstatovati da je, ma koliko to javnosti u Crnoj Gori zvučalo čudno, jedino negodovanje zbog sramnog nepozivanja Srbije i Rusije došlo od — Mila Đukanovića.

  „Ne vjerujem da je ovdje po srijedi riječ o nekoj diskretnoj najavi promjene političkog kursa, već prije je riječ o izolovanom, slobodnom i razumnom političkom stavu crnogorskog predsjednika, ili možda o posrednoj poruci organizatoru — da su nepozivanjem Srbije i Rusije prevršili svaku mjeru“, smatra Damjanović, dodajući da jučerašnja manifestacija u Varšavi, povodom 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata, prestavlja jedno od najgrubljih primjera skrnavljenja antifašističke tradicije.

  Dvostruki skandal

  „Ukoliko je poljska Vlada, kao formalni kreator protokola, za nepozivanje Rusije mogla da pronađe neka uporišta u međusobnim istorijskim nesporazumima, istina potpuno neosnovanim za datu priliku, izostanak pozivnice za Srbiju predstavlja dvostruko skandalozan čin. Po svoj prilici, nametnut je sa adresa nekog od zapadnih centara moći“, kaže Damjanović, uz napomenu da Zapadu očigledno smetaju dobri odnosi koje srpska vlast gaji sa Rusijom.

  „Kada odsustvu Srbije i Rusije dodamo izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i prisustvo predstavnika Letonije i Estonije, zemalja koje godinama tolerišu marševe poštovalaca boraca SS divizija, ili prisustvo predstavnika Ukrajine, koja posljednjih godina aktivno podiže spomen obilježja borcima svojih kvislinških formacija, zaokružena je bizarna slika jučerašnje manifestacije“, uvjeren je naš sagovornik, uz zaključak da se „na jučerašnjoj farsi u Varšavi, Milo Đukanović možda jedini iz cijele Evrope ponašao normalno i držao dostojanstveno“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga