15:28 17 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 620
  Pratite nas

  U Vladivostoku je počeo jubilarni peti Istočni ekonomski forum, koji će u naredna tri dana okupiti lidere Japana, Indije, Mongolije i Malezije, a takođe i još nekoliko hidalja učesnika i gostiju iz više od 60 zemalja sveta.

  Za pet godina rada ovaj Forum je postao važna platforma na kojoj se razgovara o strategijama razvoja političkih, ekonomskih i kulturnih veza Rusije sa zemaljama Azijsko-pacifičkog regiona.

  Eksperti ističu da Istočni ekonomski forum ne samo da pomaže privlačenju investicija, nego iznova demonstrira činjenicu — da je Rusiju nemoguće izolovati sankcijama.

  „Mislim da je najveće dostignuće foruma za ovih pet godina to što su ljudi u medijima saznali za Vladivostok, jer donedavno niko nije imao pojma o čemu je reč. A sve ostalo je stvaralački proces, pa jedni smatraju to dostignućem, a drugi ovo doživljavaju kao bacanje para“, rekao je za Sputnjik Konstantin Bogdanenko, v. d. zamenika gubernatora Primorskog kraja, čija je prestonica Vladivostok.

  Ekonomski forum u Vladivostoku
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Ekonomski forum u Vladivostoku

  Glavni visoki gost Foruma je premijer Indije Narendra Modi, koji planira da tri puta poveća trgovinsku razmenu sa Rusijom. On je na svom nalogu na Tviteru napisao objavu na ruskom jeziku i nazvao Vladivostok „glavnim gradom ruskog Dalekog istoka i raskrsnicom dinamične regije“. Ugostio ga je ruski predsednik Vladimir Putin, sa kojim će prisustvovati potpisivanju više od 20 dokumenata iz trgovinske i investicione sfere, industrije i vojno-tehničke saradnje, kao i obrazovanja i kulture.

  Putin i Modi su obišli brodogradilište „Zvezda“, zato što bi brodovi koji se ovde proizvode mogli u budućnosti da se koriste za isporuku ruske nafte i prirodnog tečnog gasa u Indiju. Tom prilikom je Putin pokazao indijskom kolegi maketu najvećeg nuklearnog ledolomca na svetu, koji će moći da lomi led debljine i do četiri metra.

  Štand Sputnjika na forumu u Vladivostoku
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Štand Sputnjika na forumu u Vladivostoku

  Centralni događaj Foruma planiran je za 5. septembar, kada će biti održano plenarno zasedanje Foruma, u kome učestvuju predsednici Rusije, Mongolije i premijeri Indije, Malezije i Japana. Očekuje se da će ruski predsednik govoriti o planovima razvoja Dalekog Istoka, a takođe i o pitanjima stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu i o poštovanju principa slobodne trgovine, zasnovanim na pravilima Svetske trgovinske organizacije, kao i o neprihvatljivosti ograničenja i sankcija koje ometaju trgovinske i ekonomske odnose.

  Ekonomski forum u Vladivostoku
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Indija glavni gost foruma

  Iako je Indija glavni gost Foruma, indijska delegacija, koja broji više od 70 ljudi, tek je na četvrtom mestu po veličini na Forumu. Najbrojnija je japanska delegacija sa oko 220 zvaničnika, biznismena i diplomata, na čijem je čelu premijer Japana Šinzo Abe, koji je već postao redovan gost Foruma. Tema razgovora sa Putinom u poslednjih pet godina je nepromenjena: razgovaraće se o ekonomskoj saradnji i o mirovnom dogovoru. Abe je uoči puta rekao novinarima da bi „voleo da na sastanku sa Putinom podigne pregovore o mirovnom sporazumu na novi nivo“.

  Ekonomski forum u Vladivostoku
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  U okviru foruma tradicionalno je na ostrvu Ruski kraj Vladivostoka otvorena i „Ulica Dalekog istoka“

  Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci odsustva mirovnog sporazuma koji dve države nisu potpisale nakon Drugog svetskog rata. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

  SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ova deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na sva ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate, a mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan, iako obe zemlje poslednjih godina ulažu napore da se to pitanje reši.

  Ekonomski forum u Vladivostoku
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Centralni događaj foruma planiran je za sutra

  U okviru Foruma tradicionalno je na ostrvu Ruski kod Vladivostoka otvorena i „Ulica Dalekog istoka“, a to se smatra jednim od glavnih događaja kulturnog programa Istočnog ekonomskog foruma. Na šetalištu uz Japansko more, u zalivu Petra Velikog, svih devet regiona ruskog Dalekog istoka predstavili su svoj potencijal i dostignuća u oblasti privrede, kulture i turizma.

  Ruski Daleki istok zauzima teritoriju veću od šest miliona kvadratnih kilometara, što je 36 odsto površine cele Rusije. Klimatske, prirodne i kulturne karakteristike se izuzetno razlikuju od regiona do regiona, pa je gostima Foruma pružena prilika da posete paviljone i upoznaju se sa osobenostima svake od tih oblasti: Jakutije, Sahalinske oblasti, Primorskog kraja, Kamčatke i drugih.

  Peti Istočni ekonomski forum se održava u Vladivostoku od 4. do 6. septembra. MIA „Rusija sevodnja“ je generalni medijski partner Foruma.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga