13:54 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  19102
  Pratite nas

  Nevladina organizacija Crnogorski pokret, koja je najavila da će Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki, traži i da tužilaštvo zabrani patrijarhu srpskom Irineju, kao učesniku te manifestacije, da dođe u Crnu Goru.

  Crnogorski pokret takođe za mitropolita Amfilohija ističe da je „inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji“.

  U krivičnoj prijavi čije su navode prenijeli svi mediji bliski vlastima u Podgorici, stoji i to da je „Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još 1989. godine“.

  Minorna organizacija

  Komentarišući još jedan poziv da se srpskom patrijarhu Irineju zabrani ulazak u Crnu Goru, analitičar Luka Radonjić za takozvani „Crnogorski pokret“ prije svega ističe da je u pitanju minorna organizacija za koju se u Crnoj Gori u šali kaže — da broji „dva i po člana“.

  Dodaje i da su manifestacije u organizaciji te NVO izuzetno slabo posjećene, čak i kada su povodi „zvučni“ kao što je proslava Dana nezavisnosti, te da u značajnom dijelu javnosti, uključujući i društvene mreže, istupi Crnogorskog pokreta uglavnom inspirišu ironiju i satiru, dakle, „nemaju težinu“, ali da je interesantno da nažalost isti takav tretman nemaju u režimskim medijima.

  Istorijska posjeta patrijarha srpskog Irineja i patrijarha antiohijskog i svega istoka Jovana Desetog
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Istorijska posjeta patrijarha srpskog Irineja i patrijarha antiohijskog i svega istoka Jovana Desetog Crnoj Gori

  „Naprotiv, režimski mediji afirmišu njihove izjave, a nerijetko ih i sami pišu, osobito u vidu reakcija na posjete i dolaske srpskih intelektualaca, književnika, a evo sad i povodom dolaska uvaženog srpskog patrijarha. Ovakve reakcije su u svojoj osnovi nedomaćinske, nepristojne, primitivne i šovinističke. Služe pokušajima povremenog oživljavanja montenegrinskog nacionalističkog narativa, koji je i formatiran isključivo kao antisrpski, a koji poslednjih godinu dana trpi ozbiljnu krizu. Izgubio je motivacionu snagu, nema kapaciteta da ostvari fokus duže od jednog dana, a kamoli da omogući bilo kakav oblik masovnosti“, ocjenjuje Radonjić za Sputnjik.

  Pokušaj skretanja pažnje s afera

  Drugi razlog koji, prema mišljenju ovog analitičara, upućuje na motive medijske afirmacije ovakvih poruka, tiče se prije svega činjenice da Crnu Goru ove godine potresaju ozbiljne afere, a čiji su epicentri trenutno u najvišim sudskim instancama.

  „Vrhovni državni tužilac napušta pres-konferenciju na kojoj je tema — on, predsjednica Vrhovnog suda bježi od novinara i njihovih pitanja, a reakcije režimskih stranaka izostaju ili se pojavljuju u logički vrlo skromnom sadržaju. Sem političke krize, Crna Gora se suočava i sa ozbiljnim problemima kao što je migracija stanovništva, koja je postala veoma intenzivna i to svega deceniju nakon obnove državnosti, što je specifičan fenomen, zatim sa rapidnim rastom dugova i međunarodnim opomenama po tom pitanju, kao i sa ekološkim genocidom, odnosno ekocidom koji devastira prirodna bogatstva i zbog čega su sve češći i protesti ekoloških grupa širom zemlje.“

  „U takvoj situaciji režimski mediji, očekivano, pokušavaju da konkurišu drugačijim temama sa namjerom ujednačavanja tematskog fokusa. U tom smjeru su odapete i ove izjave. No, shodno situaciji i intenzitetu krize, one po ocjeni mnogih zaista predstavljaju veoma loše propagandno rešenje režimskih medija“, dodaje Radonjić.

  Naš sagovornik zaključuje da je istina i da se ovakve izjave, kao i pozivi da se patrijarhu Irineju zabrani posjeta Crnoj Gori, oslanjaju na antipravoslavnu retoriku određenih pojedinaca iz političkog vrha, ali da to na kraju dana predstavlja samo tužno svjedočanstvo o još jednom jeftinom pokušaju izazivanja bratomržnje i raspirivanja šovinizma.

  „I sve to sa efektom petarde koja nije ’pukla‘ već ’izdušila‘ i ostavila kratkotrajni, iščezavajući trag neprijatnog mirisa, kakav ostaje nakon neuspjelog pokušaja paljenja petarde kojoj je istekao rok upotrebe“, slikovit je Radonjić.

  Tagovi:
  autokefalnost, crkva, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga