18:23 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  12137
  Pratite nas

  Kosovo od Bosne i Hercegovine preuzima predsedavanje međunarodnom inicijativom „Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi“, najavio je ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli.

  Pacoli je rekao da je predsedavanje ovom najvećom i najvažnijom političkom organizacijom u regionu ogroman korak za Kosovo, koje je postalo deo te inicijative 2014. godine. Inače, ovo je prvi put da će se Kosovo naći na čelu jedne ovakve međunarodne organizacije od proglašenja nezavisnosti.

  Da li i na koji način Priština može da zloupotrebi svoj položaj kao predsedavajuća, i šta će se desiti ako ne bude predstavljena sa fusnotom — zvezdicom?

  Zloupotreba agende

  Dr Aleksandar Gajić sa Instituta za evropske studije nema dilemu da će Kosovo na sve načine pokušati da iskoristi ovu poziciju.

  „Naravno da se sa pozicije predsedavajuće ovakvom regionalnom inicijativom Prištini otvara mogućnost da pravi svoju agendu i svoju selekciju prioriteta, odnosno da nameće teme, a da teme koje joj ne odgovaraju gura pod tepih ili da ih opstruira. To joj se može sa mesta predsedavajuće“, navodi naš sagovornik.

  Gajić podseća na obavezu Prištine, ali i svih drugih država, koja se odnosi na međunarodno predstavljanje Kosova.

  „Srbija je međunarodnim sporazumom pristala da se Kosovo na svim međunarodnim skupovima predstavlja i nastupa sa zvezdicom pored imena, koja uključuje i Unmik i Rezoluciju 1244, i koja označava statusnu neutralnost. Ukoliko se to ne bude poštovalo, Srbija, ali i sve druge države koje nisu priznale Kosovo, imaju pravo da napuste skup, ali i da ulože prigovor zbog nepoštovanja Sporazuma o nastupanju“, napominje Gajić.

  Region na dlanu

  Prema njegovim rečima, Priština će da „barata“ temama koje se tiču regiona — od carina, pa do bezbednosne saradnje.

  „Nije isključeno da, ukoliko bude nekih bezbednosnih aktivnosti Albanaca, a koje bi mogle da budu predmet analize, da ih onda predsedavajući iz Prištine potisnu u drugi plan“, smatra Gajić.

  U svakom slučaju, oni ne bi trebalo da nastupaju kao suverena i samostalna država jer su pod okriljem Unmika, zaključuje naš sagovornik.

  Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi pokrenut je na inicijativu Bugarske 1996, a smatra se organizacijom koja je postavila temelje za regionalnu saradnju u cilju stvaranja atmosfere poverenja, dobrosusedskih odnosa i stabilnosti.

  Tagovi:
  Srbija, međunarodna saradnja, predsedavanje, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga