18:58 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 610
  Pratite nas

  Aktiviste pokreta „Besmrtni puk“, koji učestvuju na prvoj međunarodnoj konfereneciji te organizacije u Beogradu, negde, kao u Srbiji, podržavaju i priključuju im se u šetnji povodom Devetog maja, ali negde nailaze i na probleme, pre svega zbog talasa rusofobije podstaknutog sa Zapada.

  O incidentima sa kojima se suočavao „Besmrtni puk“ u Gruziji za Sputnjik je govorila Lika Zaharova, koordinatorka pokreta. Šetnja „Besmrtnog puka“ je ove godine, kaže, održana u pet gradova, bez obzira na probleme koje stvaraju napadi nacionalista.

  „Ove godine je ’Besmrtni puk‘ u Tbilisiju prošao kroz ’toplog zeca‘ koji su organizovali za nas — unuke i praunuke pobednika. U Batumiju je bilo napada na žene i decu, bilo je vređanja. Vlada Gruzije je dala odborenje za organizovanje ’Besmrtnog puka‘ u celoj Gruziji, ali, nažalost, nacionalisti i ultradesničarske grupacije svake godine pokušavaju da osujete ovu manifestaciju i pokušavaju da upravo 9. maja raspale antirusku konfrontaciju koristeći ’Besmrtni puk‘“, priča ona.

  Uz konstataciju da su se odnosi Rusije i Gruzije u poslednje vreme pogoršali, Zaharova, ipak, izražava uverenje da će se vremenom to promeniti, jer, kako kaže, gruzijski narod većinom želi mir sa Rusijom i obnovu rusko-gurzijski odnosa.

  Iako priznaje da nije lako raditi kao koordinator „Besmrtnog puka“ u Gruziji, Zaharova poručuje da pokret nastavlja aktivnosti po planu.

  „Teško je, ali mi smo praunuci pobednika. Ne bojimo se, kao ni vi u Srbiji. Neko mora time da se bavi. Najvažnije je da iz godine u godinu ima sve više gradova i sve više omladine. Zato pozitivno gledam na 2020. godinu, bez obzira na suprotstavljanja ultradesničačrskih grupacija i bez obzira na to što američka abasada već otvoreno naziva ’Besmrtni puk‘ ruskom pretnjom, organizovaćemo ’Besmrtni puk‘ u 10 gradova Gruzije“, napominje naša sagovornica.

  Pomoć belgijskih patriota

  Ela Bondarevna iz Belgije se od 2010. godine bavi traganjem za grobovima sovjetskih vojnika poginulih na tlu te zemlje u Drugom svetskom ratu.

  „U tome su mi pomagale belgijske patriote. Našli smo zajednički jezik sa bivšim učesnicima pokreta otpora, koji su nam pokazali gde se nalaze grobovi i pomagali nam sa dokumentacijom. Stvar je u tome da je u Belgiji postojao front otpora, u kom je bilo aktivno oko 50.000 ljudi. Naravno, posle rata je bilo trenutaka otopljenja odnosa i ti grobovi su negde ostali registrovani. Ali su u postsovjetskom periodu oni zaboravljeni i zapušteni. Da bismo pomogli da se oni obnove, treba uložiti veliki napor. Ne žele svi i uvek da se sećaju istorije i prošlosti zemlje, tim pre što su u Belgiji postojala dva fronta i dva naroda su međusobno ratovala — jedni su bili za, a drugi protiv fašista. Ja imam sreće — živim u regionu gde je delovao partizanski pokret, koji je podržavao saveznike na teritoriji Belgije“, navodi Bondarevna.

  „Besmrtni puk“ stigao i na Mauricijus i u Kongo

  Među učesnicima konferencije ima i aktivista iz dalekih zemalja, a jedna od njih je Olga Bogačova, koordinator „Besmrtnog puka“ na Mauricijusu.

  „Svakako da u egzotičnim zemljama kao što je Mauricijus, ili druge u Africi, gde se održava ’Besmrtni puk‘, postoji određena specifičnost. Ne smemo zaboraviti da se nalazimo daleko od Rusije. Projektovati imidž Rusije u inostranstvu je verovatno dvostruko teže, jer je veoma teško objasniti kakva je to tradicija, zašto mi to radimo“, objašnjava Bogačova, uz ocenu da javnost u tim zemljama još nije spremna da vidi šetnju „Besmrtnog puka“ na ulici, nego sve, za sada, ostaje na teritoriji ambasade Rusije.

  Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom
  © Sputnik / Evgeniй Odinokov
  Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom

  Aktivisti pokreta, dodaje ona, rade na tome da preko medija i u komunikaciji s državnim organima objasne zašto je ta šetnja važna za nas Ruse i za ruskojezičnu zajednicu, pa će možda jednom „Besmrtni puk“ prošetati i ulicama Mauricijusa.

  Mišel Ngebana, koordinator „Besmrtnog puka“ u Kongu, objašnjava da se iskustva „Besmrtnog puka“ u Africi razlikuju od zemlje do zemlje.

  „U Africi se manifestacija održava u principu kao i u drugim zemljama — okupljaju se sunarodnici, dele Georgijevske lente. Mi u Kongu zasad nemamo velike šetnje, nego se okupljamo ili pri kulturnom centru Rusije ili pri počasnom konzulatu“, kaže Ngebana.

  Učesnici su mahom sunarodnici koji su otišli da žive u afričkim zemljama ili Ruskinje udate za Afrikance, a tu je i dosta bivših studenata koji su se školovali u Rusiji i, kako napominje sagovornik Sputnjika, znaju po koju cenu je izvojevana velika pobeda.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga