04:58 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  44164
  Pratite nas

  Željko Komšić, aktuelni predstavnik Hrvata u BiH, izostavljen je iz razgovora koji je predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obavio u petak sa hrvatskim opozicionim liderom Draganom Čovićem, predsednikom HDZ u Bosni i Hercegovini. Tema razgovora bila je — kako rešiti institucionalnu krizu u BiH.

  Da li Izetbegović želi da preko Čovića „pridobije“ Hrvate u BiH za svoje stavove, i može li da uspe u tome?

  Politikolog Stevica Deđanski za Sputnjik kaže da je jasno kao dan šta Izetbegović želi, jer je shvatio da Komšića niko ne vidi kao predstavnika Hrvata.

  Bakirova greška

  „Već smo više puta konstatovali da je Komšić hrvatski predstavnik muslimanskog naroda u BiH. To je više puta i sam pokazao, a to se znalo i pre izbora. Ispostavilo se da je igra na kartu Komšića, očigledno, bila pogrešan izbor, jer muslimanima, odnosno Izetbegoviću, nije donela očekivane rezultate. Izetbegović je shvatio da gubi sve bitke i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu sa Komšićem, i zato je ovaj sastanak sa Čovićem pokazatelj da je toga postao svestan“, objašnjava naš sagovornik.

  On napominje i da je prvi pokazatelj da je Komšić suvišan bilo i potpisivanje sporazuma za izlazak iz krize BiH 5. avgusta, koji su potpisale partije SDA, HDZ i Dodikov SNSD.

  S obzirom da Izetbegović uporno želi da se usvoji godišnji plan za pristupanju NATO (ANAP), a da za to nema potrebnu većinu sa sadašnjom postavom, vrlo je moguće da pokušava da glasove za to pridobije i od hrvatske opozicije u BiH, koja je, ipak, u bliskim odnosima sa Zagrebom.

  Nepristojna ponuda

  „Ono čemu mi svi treba da se nadamo, radi mira u regionu i u BiH, je da hrvatski faktor, to jest Čović, neće poverovati muslimanskim predstavnicima, dokle god je njihov predstavnik Izetbegović. Ako bi se on promenio, ili ako dođe neko drugi na njegovo mesto, onda ne bi bilo teško da i sa Srbima nađu zajednički jezik“, veruje Deđanski.

  Naša sagovornik je uveren da iza ovog susreta stoji neka „podla prevara Izetbegovića“, kako bi se hrvatski faktor u BiH okrenuo ka Bošnjacima, a protiv Srba.

  „Teši me da Hrvati znaju kako su izigrani od strane SDA i da ipak neće podleći njegovim marifetlucima, jer i sa Izetbegovićem lično imaju loše iskustvo“, kaže Deđanski.

  Čović je, nakon sastanka sa delegacijom SDA u Sarajevu, istakao da će biti potrebno pronaći trećeg partnera za razgovore, kako bi se pronašlo rešenje za izlazak iz krize u kojoj se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina.

  Na kraju je zaključio da je jedan od rezultata sastanka sa delegacijom HDZ-a i to što će se problemi rešavati na dnevnoj bazi, napominjući da tu ne treba praviti nove probleme u vezi sa većim pitanjima, kao što je NATO pitanje.

  Tagovi:
  Bošnjaci, hrvati, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Željko Komšić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga