13:01 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  44130
  Pratite nas

  Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković je izjavio da je Crna Gora na udaru takozvanih „hibridnih aktivnosti“ raznih zainteresovanih strana, i zbog toga je u pomoć pozvao tim NATO, kako bi im pomogao u odbrani od ovih „napada“, za koje veruje da će ojačati pred parlamentarne izbore sledeće godine.

  Da li sve ovo znači da je Đukanoviću potreban NATO da bi pobedio na izborima? I od koga to treba ova vojna alijansa da brani Crnu Goru?

  Politikolog iz Crne Gore Matija Nikolić za Sputnjik kaže da je jasno na koga misli vlast u Podgorici, iako Bošković nikoga nije javno imenovao kao „hibridnog napadača“.

  „Tezu ’hibridnih ratova‘ crnogorska vlast provlači, posebno na unutrašnjoj medijskoj sceni, gde su kao glavni proizvođači tih ’ratova‘ označeni Srbija i Rusija. To se, dakle, čuje jasno i precizno od najviših predstavnika u Podgorici“, jasan je naš sagovornik.

  Ko je dobrodošao?

  Sve ranije izjave predstavnika vlasti u Crnoj Gori jasno su davale do znanja koga oni smatraju za glavnu pretnju.

  „Jasno je da crnogorska vlast ovim samo, u stvari, želi da i dalje kreira sliku, po kojoj je NATO taj koji je dobrodošao u Crnu Goru, a da Srbija i Rusija, iako vekovni prijatelji i saveznici, više nisu dobrodošli. I ne samo to, nego da su oni postali glavni neprijatelji Crne Gore, ali i da su svi oni građani koji su na njihovoj strani — domaći izdajnici“, objašnjava Nikolić.

  A gde je naša vojska?

  Naš sagovornik se pita — kakvu potrebu ima bilo ko za vođenje „hibridnog rata“ u Crnoj Gori?

  „Bitna je samo jedna stvar — šta misle građani Crne Gore? A oni nisu ni malo blagonakloni prema NATO. Ali ovakvim izjavama, kakva je Boškovićeva, stvara se utisak da je Crna Gora ugrožena i da će sada da je spasava neki NATO tim“, kaže Nikolić.

  Naš sagovornik veruje da bi vlastima bilo mnogo bolje da se pozabave stanjem u sopstvenoj vojsci, jer čim zovu NATO u pomoć, znači da nešto nije u redu u ovom resoru.

  Tagovi:
  Srbija, hibridni rat, NATO, Crna Gora u NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga