17:07 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  44736
  Pratite nas

  Dopremanje sistema S-400 i „Pancir S“ na vojne vežbe u Srbiju poruka je onima koji smatraju da je priča sa Balkanom završena i koji vrše pritiske na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

  Dolazak sistema S-400 i „Pancir S“ u Srbiju na vojne vežbe „Slovenski štit 2019“ u međunarodnom smislu pokazuje bratske odnose i zainteresovanost Rusije da pomaže unapređenje sposobnosti u protivvazduhoplovnoj odbrani i otvara mogućnost nabavke nekih od tih sistema, kaže general u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač.

  „Mimo toga, mnogo znači kada takvi sistemi dođu na vežbu u jednu zemlju izvan granica Rusije, posebno na Balkan, na prostor koji i dalje nije definisan u geostrateškom smislu svrstavanja. To je istovremeno i simbolička poruka pojedinim jastrebovima sa Zapada, prvenstveno nekim iz vodećih zemalja, koji smatraju da je Balkan završena priča i da mogu da realizuju pritiske na našu zemlju, pre svega u smislu rešavanja kosmetske krize i priznavanja te lažne države“, smatra Kovač.

  Naš sagovornik zajedničke vežbe srpske i ruske vojske ocenjuje kao dragocene iz različitih razloga.

  „Naše ljudstvo ima deo znanja u rukovanju tim sistemima još iz minulih godina i sada na ovom naprednom sistemu S-400 možemo govoriti o sasvim novim znanjima koja će naše starešine i naši vojnici prepoznati i bliže se upoznati sa karakteristikama tog sistema, kao i sa režimima njegovog rada u uslovima vežbi, koji će, u dobroj meri, biti približni njegovom funkcionisanju i u ratnim uslovima“, objašnjava Kovač.

  Ukoliko država iznađe sredstva i nabavi neki od sistema koji će se pojaviti na „Slovenskom štitu 2019“, upoznavanje oficira i vojnika sa tim sistemima na vežbi omogućiće da se on brže operativno implementira kada bude nabavljen, zaključuje Kovač.

  Tagovi:
  vojska, vojne vežbe, Pancir S, s 400
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga