08:12 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11437125
  Pratite nas

  Nakon što je Sputnjik eksluzivno objavio video-snimak dolaska ruskog diviziona S-400 i baterije „Pancir-S“ u Srbiju, došli smo i do prve fotografije sistema „Pancir“ u Batajnici.

  Moćni ruski sistemi dopremljeni su u Srbiju, gde je počela druga faza zajedničkih rusko-srpskih vojnih vežbi protivvazdušne odbrane „Slovenski štit 2019“. To je prvi put u istoriji da ovi najsavremeniji sistemi učestvuju na vojnoj vežbi u inostranstvu.

  Prva faza „Slovenskog štita 2019“ održana je prošlog meseca u Rusiji, u Astrahanskoj oblasti. 

  „Nakon što je aktivna faza vežbe uspešno završena na poligonu ’Ašuluk‘, došlo je vreme za njen nastavak na teritoriji Republike Srbije. Transport raketnih sistema PVO započet je u ponedeljak, dok smo mi još sumirali utiske sa izuzetnog prikaza sposobnosti Vojske Srbije ’Sloboda 2019‘. Avionima Il-76 vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije izvršeno je prebacivanje baterije sistema Pancir-S , a zatim je u utorak i sredu strateškim transportnim avionom An-124 ’Ruslan‘ izvršeno prebacivanje delova diviziona S-400 ’Trijumf‘“, kaže za Sputnjik vojni ekspert Svetozar Jokanović.
  „Pancir-S“ u maskiranom položaju, u Batajnici.
  Arhiva Svetozara Jokanovića
  „Pancir-S“ u maskiranom položaju, u Batajnici.

  Iako malobrojnije u odnosu na vežbe koje Vojska Srbije sprovodi sa drugim zemljama, vežbe sa oružanim snagama Ruske Federacije prevazilaze sve druge po kvalitetu i doprinosu podizanju odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije.

  „Ne samo da se na ovim vežbama dokazuje da su pripadnici Vojske Srbije potpuno ovladali svim znanjima i veštinama potrebnim da uspešno izvršavaju sve zadatke u odbrani svoje zemlje, već je došlo do izuzetne razmene iskustava i upoznavanja sa najsavremenijim sredstvima, od kojih neka uskoro ulaze u naoružanje Vojske Srbije. I ne samo da su pripadnici 250. raketne brigade prošli obuku i dejstvovali na poligonu, oni su imali i mogućnost da iz prve ruke saznaju sve o iskustvima njihovih kolega iz Ruske Federacije, odnosno od onih koji su ovaj sistem ispitali u realnim borbenim uslovima“, ističe Jokanović.

  Izvori Sputnjika navode da će ruski sistemi S-400 i „Pancir-S“ po završetku vojne vežbe „Slovenski štit 2019“ biti vraćeni u Rusiju.

  Tagovi:
  Batajnica, Pancir S
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga