10:50 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  3591
  Pratite nas

  Staru planinu prvo je zahvatila vatra sa bugarske strane, a proširila se i na srpski deo planine. U gašenje je uključeno više od 200 ljudi, a načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić najavio je da će ruski avion „Iljušin 76“ stići u Srbiju narednih dana.

  S obzirom na nepredvidivost vetra i vatre, moguće je da se požar, koji je sada bar delimično pod kontrolom, raširi i dođe i do naseljenih mesta.

  Advokat Branimir Nešić za Sputnjik kaže da bi davanje regionalnog statusa Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu promenilo stvari na terenu i u svim budućim požarima i nepogodama.

  „To bi nedvosmisleno dalo mogućnost jedinicama Ruske Federacije da odreaguju mnogo brže nego što je to u ovom momentu. Za nas bi bilo značajno da taj centar dobije regionalni karakter, odnosno, neku vrstu eksteritorijalnosti, kako bi jedinice Ruske Federacije mogle da pribave brzo svu opremu i da reaguju u ovakvim i sličnim situacijama“, smatra naš sagovornik.

  Po njegovim rečima, to bi značilo da specijalci reaguju posle svega nekoliko sati ili eventualno jednog dana u ovakvim vanrednim situacijama, jer upravo to i jeste smisao postojanja ovog centra. 

  Čamci i helikopteri

  „Ukoliko bi taj centar prerastao u regionalni, onda bi svakako bilo svrsishodno da bude olakšano i bez prepreka snabdeven svom potrebnom opremom za kvalitetno i brzo reagovanje. To podrazumeva i postojanje motornih čamaca, i nekih helikoptera, i adekvatnih vozila, i tako dalje“, kaže Nešić. 

  Na pitanje da li centar u Nišu može da dobije status koji bi mu dao mogućnost da u potpunosti iskoristi svoje sadašnje kapacitete, naš sagovornik odgovara da to zavisi od više faktora.

  „To pre svega zavisi od odnosa i dogovora Srbije i Ruske Federacije, a da bi dobio i regionalni status, još neke države morale bi da budu obuhvaćene izmenama sporazuma ili da se potpiše neki novi sporazum, kako bi jedinice za vanredne situacije mogle da reaguju i u regionu“, ističe naš sagovornik.

  Po njegovom mišljenju, to što je Srbija okružena članicama NATO-a i EU, ne bi trebalo da utiče na status ovog centra, jer poplave i požari ne biraju mesto gde će se desiti. Kao što ne biraju ni političke prilike. Upravo zbog toga bi i države regiona trebalo da budu zainteresovane za usluge ovakvog jednog centra, zaključak je Nešić. 

  Saglasnost NATO-a za Bugarsku

  Iako je dolazak „Iljušina“ u Srbiju najavljen, ovaj rusku avion mora da dobije dozvole za prelet preko država EU i NATO-a, kao i da njegovo delovanje bude striktno ograničeno na deo koji se nalazi u srpskom delu, jer ga Srbija potražuje. Da bi gasio požar u Bugarskoj, to bi morala da odobri njihova vlada, ali i da se dobije saglasnost NATO-a.  

   

  Požar koji bukti je na velikoj visini i do mesta gde gore šuma i rastinje ne može se doći vozilima, već mora da se pešači oko dva sata.

  Svi pokušaji da se ovaj požar sanira iz vazduha su onemogućeni, jer helikopteri ne mogu da priđu zbog gustog dima. S druge strane, ruski avion i u takvim uslovima može da leti. Humanitarni centar u Nišu počeo je sa radom 2012. godine, a od prvog dana „buru“ u delu javnosti izazivala je ideja da centar dobije diplomatski status.

  Tagovi:
  Srbija, Srpsko-ruski humanitarni centar, Iljušin, Stara planina, požari
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga