11:30 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 110
  Pratite nas

  Minuli izbori pokazali su da je Španija i dalje u dubokoj političkoj krizi, koja nije samo rezultat nedovoljne umešnosti španskih političara, već činjenice da je to društvo duboko podeljeno, kaže Rajko Petrović sa Instituta za evropske studije.

  Neizvesnost u Španiji se nastavlja, sudeći prema rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora koji su u nedelju održani u toj zemlji, jer ni levi ni desni blok nemaju dovoljan broj poslanika u Predstavničkom domu da formiraju vladu.

  Naime, Socijalistička radnička partija Pedra Sančeza osvojila je 120 od 350 mesta u Donjem domu parlamenta, dok su na drugom i trećem mestu Narodna stranka i desničarska partija Voks, sa 88, odnosno 52 poslanička mesta. Stranka levice Podemos osvojila je 35 mesta, a Republikanskoj levici Katalonije pripalo je 13 mesta u parlamentu.

  © AP Photo / Alvaro Barrientos
  Španska štampa o rezultatima parlamentarnih izbora

  Prema rečima Rajka Petrovića, rezultati izbora pomalo su iznenađujući.

  „Najviše glasova osvojila je stranka premijera Sančeza, a Narodna partija takođe je ostvarila značaj porast, sa 20,8 odsto glasova. Najveće iznenađenje u pozitivnom smislu je krajnje desna partija Voks, koja je duplirala broj svojih poslanika u Predstavničkom domu i ima 15 odsto osvojenih glasova, dok je najveći gubitnik ovih izbora partija ’Građani‘ Alberta Rivere, koja je osvojila svega 6,7 odsto glasova i tako izgubila čak 47 poslaničkih mesta u odnosu na prošle izbore“, objašnjava Petrović.

  Ko će formirati vladu

  Kada je reč o mogućim scenarijima formiranja koalicione vlade, naš sagovornik veruje da je najmanje realan onaj po kome bi se išlo na nove izbore, s obzirom na to da su ovo bili drugi izbori ove godine i četvrti u poslednje četiri godine.

  „Mislim da je najverovatniji scenario da će Socijalistička radnička partija dogovoriti vladu sa Podemosom i separatističkim partijama iz Katalonije i Baskije. Mislim da mogu da formiraju vladu jer bi zajedno imali više od 176 poslanika. Drugi scenario je formiranje vlade između socijalista i Podemosa, a da se na njihovu stranu privole i ’Građani‘, i eventualno im se dodaju još neke partije iz Katalonije i Baskije koje nisu toliko ekstremno orijentisane ka separatizmu kao neke druge. Treća opcija o kojoj španska štampa uveliko piše je ta ’široka koalicija‘, koja bi se desila prvi put u istoriji Španije — da vladu formiraju socijalisti, Narodna partija i eventualno ’Građani‘. Međutim, mislim da je to najmanje realan scenario“, napominje Petrović.

  Ovu tezu našeg sagovornika potvrđuje i činjenica da je Socijalistička radnička partija saopštila u ponedeljak da neće formirati veliku koaliciju sa glavnom opozicionom Narodnom strankom.

  Da li će biti ustupaka za katalonske partije

  Na pitanje u kojoj meri lider socijalista Pedro Sančez može da računa na podršku katalonskih partija ako imamo u vidu proteste koji su usledili nakon izricanja presuda katalonskim liderima, Rajko Petrović kaže da stranke iz Katalonije, pre svega, i same moraju da prate trendove u Španiji i činjenicu da je desnica u porastu.

  „Njima bi svakako bila isplativija vlada u kojoj bi bili oni sa Socijalističkom radničkom partijom i Podemosom, kao jedan levičarski blok, nego neka velika koalicija između socijalista i Narodne partije, gde bi njihova pozicija bila daleko nepovoljnija ukoliko bi Narodna partija bila jedan od vršilaca vlasti. Iako bi apetiti katalonskih partija porasli, mislim da Pedro Sančez ne bi mogao da pristane na bilo kakvo održavanje ponovnog referendum u Kataloniji niti na eventualnu federalizaciju Španije, odnosno na neki novi, unutarteritorijalni aranžman“, ocenjuje Petrović.

  Prema njegovim rečima, Sančez takođe ne bi smeo ni da ode toliko daleko da se meša u sudsku granu vlasti i traži preinačavanje presuda pobunjenicima iz Katalonije.

  „Verovatno je moguće očekivati da bi oni u tom aranžmanu sa Sančezovom partijom dobili neko ministarsko mesto i eventualno bi mogli da traže neke ustavne reforme koje bi Kataloniji dale veća ekonomska ovlašćenja. Međutim, verujem da će nova vlada, bez obzira na to ko će je na kraju formirati, takođe biti nestabilna. Naime, ako to bude opcija za koju smatram da je najrealnija — socijalisti, Podemos i separatističke partije, ona može proći isto kao što je prošla vlada koja je pala početkom ove godine, kada separatističke partije nisu htele da daju podršku novom budžetu“, zaključuje Petrović za Sputnjik.

  Minule izbore pratile su i ostavke. Naime, nakon neuspeha koji je doživela stranka „Građani“, lider te partije Albert Rivera podneo je ostavku rekavši da „neuspeh pripada liderima“ i dodao da ostavku podnosi i na mesto zamenika u Kongresu.

  Tagovi:
  referendum u Kataloniji, Narodna partija - Španija, Španija, izbori, Pedro Sančez
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga