04:45 13 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  22126
  Pratite nas

  Kandidat Nemačke izabran je za specijalnog izvestioca Saveta Evrope, iako je favorit bio kandidat iz Rusije. Tako je Zapad učinio političku uslugu samoproglašenoj državi Kosovo.

  Kandidat Nemačke Peter Bejer izabran je za novog izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo, iako je izgledalo da će više glasova dobiti ruski senator Aleksej Kondratjev, koji je od juna ove godine član PS SE i član spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije.

  Diplomata u penziji Zoran Milivojević smatra da je izabran Nemac, a ne Rus, jer se Priština bunila i Zapad joj je izašao u susret.

  Očekivan potez

  „Rusija ne priznaje nezavisno Kosovo i očito je Zapad odlučio da to bude Nemac i neko ko se uklapa u koncept nastojanja da se potvrdi državnost Kosova“, komentariše naš sagovornik.

  Milivojević kaže da je očekivao da se ovo desi i da nije začuđen, a to što je baš izabran Nemac, čiji su stavovi poznati po pitanju Kosova, može samo da izazove nove probleme u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine.

  „Izbor Bejera može da utiče u dva pravca. Prvo, da se dokaže da je Kosovo uspeo projekat i da se procesi koji se tamo dešavaju — demokratija, vladavina prava i ostalo, odvijaju u pozitivnom smeru. Dakle, da se o tom društvu stvara povoljna slika, što bi išlo u korist priznavanja državnosti. A drugo je da na odgovarajući način potpomažu da Kosovo uđe u Savet Evrope“, objašnjava on.

  SE je predvorje EU

  Milivojević podseća da je Savet Evrope predvorje EU i da lako može da se desi da Nemci Kosovu sa ove pozicije omoguće, ako ne puno članstvo, onda mogućnost da se uključi u rad Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, iako nema pun međunarodnopravni kapacitet. To bi Kosovu omogućilo da bude više uključeno u sam rad ove institucije i da time sebi otvori prostor za punopravno članstvo.

  Podsećamo — odlazeći ministar privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli izjavio je pred glasanje da, ukoliko Kondratjev bude izabran, ne želi sa njim da sarađuje. Tim povodom je ruski senator izjavio za Sputnjik da to i nije novost i da je samo rezultat negativnog ponašanja kosovskih Albanaca prema Rusiji.

  Tagovi:
  Kosovo i Metohija, Rus, Nemac, Savet Evrope
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga