02:59 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  31485
  Pratite nas

  Nasilje prema migrantima moglo bi čak da pomogne Hrvatskoj da dobije Šengen.

  Užasavajući izveštaji o torturi koju hrvatska policija sprovodi nad migrantima ustalasala je hrvatsku javnost. Mreža nevladinih organizacija Border Violence Monitoring Network (BVMN) u svom izveštaju za oktobar 2019. navodi da hrvatska policija na graničnom prelazu Bajakovo čak ima i podrume mučionice u kojima premlaćuje i izgladnjuje migrante.

  © AFP 2020 / ELVIS BARUKCIC
  Migranti ispred policije na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „U tome je čitava perverzija situacije. Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu u EU i od nje se očekuje da zaustavi nalete onih koje EU ne želi da uđu. Prema tome, dokle god bude bilo priča o preteranoj upotrebi sile, dok nema mrtvih, uveren sam da to Hrvatskoj neće štetiti. Naprotiv, to će biti dokaz da Hrvatska ozbiljno shvata svoju funkciju predziđa Evrope“, kaže Puhovski.

  U pripremi izveštaja, navodi se u BVMN, aktivisti za ljudska prava obavili su 30 razgovora sa migrantima, a kao posebno užasavajuća priča navodi se postojanje podruma na prelazu Bajakovo.

  „U tom su podrumu maloletnike, od kojih su neki stari samo 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svedočenje prostoriju opisuje kao veliku, dva sa četiri metra kvadratna, do koje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prelazu“, piše u izveštaju.

  Nasiljem do Šengena

  Sve se to događa u trenutku kada je Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u Šengensku zonu i pohvale od odlazećeg predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera.

  Žarko Puhovski
  © Foto : www.mc.rs
  Žarko Puhovski

  Paradoksalno, ali Hrvatska se delimično upravo takvim postupcima i kvalifikuje za ulazak u Šengen, tvrdi za Sputnjik nekadašnji predsednik hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski:

  „U tome je čitava perverzija situacije. Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu u EU i od nje se očekuje da zaustavi nalete onih koje EU ne želi da uđu. Prema tome, dokle god bude bilo priča o preteranoj upotrebi sile, dok nema mrtvih, uveren sam da to Hrvatskoj neće štetiti. Naprotiv, to će biti dokaz da Hrvatska ozbiljno shvata svoju funkciju predvorja Evrope.“

  Tortura migranata

  Vesti o torturi migranata stalno se pojavljuju u javnosti iz raznih izvora i policija ih stalno demantuje, kaže Žarko Puhovski. Dokaza o torturi nema. Međutim, o tome ima previše indicija da bi se shvatile samo kao izmišljotine „onih koji ne vole Hrvatsku“.

  „Treba pretpostaviti da se policija našla u situaciji koja je za nju najgora — da se oseća prenapregnutom, previše izloženom sa raznih strana. Sa jedne strane, dolaze im ljudi preko granice u ružnim uslovima, a sa druge strane ih prozivaju za nasilje. Naravno, kada se takve stvari dogode, najčešće stradaju oni koji se nalaze u policijskim rukama“, kaže Puhovski.

  U izveštaju se navode različite metode torture, kao što su skidanje migranata do gole kože i dodirivanje njihovih polnih organa pendrecima, teranje migranata da hodaju bosonogi po hladnim potocima, a podseća se i da su hrvatski mediji pisali i o „garaži za mučenje“ u Korenici, u koju su policajci dovodili migrante.

  Tagovi:
  Mučenje, migranti, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga