06:52 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  0 5411
  Pratite nas

  Anđela Janković, jedan od studenata koji su se našli u žarištu sukoba policije i demonstranata u Hong Kongu , a koji su u utorak sleteli u Beograd, u izjavi za Sputnjik napominje da je odluku da napusti Hong Kong donela onog trenutka kada im je saopšteno da su demonstranti u toku noći demolirali fakultet na kojem studira.

  „Kada sam ustala ujutru i sve to čula i videla, bilo mi je jasno da moram što pre da idem kući. Dobili smo potvrdu taj dan od fakulteta da moramo što pre da napustimo Hong Kong, da je to već prešlo svaku meru i da fakultet više ne može da bude odgovoran za našu bezbednost, jer je vlada izglasala zakon po kojem je policija mogla da uđe u bilo koji kampus, na bilo kom fakultetu i za to im nije bila potrebna dozvola fakulteta“, priča nam studentkinja Lignan univerziteta Anđela Janković.

  Hong Kong u plamenu
  © AP Photo / Elson Li
  Hong Kong u plamenu

  Što manje van doma

  Ona kaže da je slušala savete profesora da što manje napušta dom, te da su ona i ostale kolege u prodavnicu išli jednom u dva-tri dana, da su kupovali puno hrane i međusobno je delili.

  „Bilo mi je neprijatno u tim situacijama, nekako sam bila u panici šta će se desiti, da li će stvarno doći blizu mog fakulteta, blizu mog doma gde živim, zato što je to sve u jednom kampusu, tako da neki rizik jeste postojao, ali prosto, slušala sam savete profesora, bila sam uglavnom u svojoj sobi ili domu, nisam se kretala mnogo van, tako da bila sam sigurna na neki način“, kazala je studentkinja.

  Nije bilo evakuacije

  Jankovićeva napominje da su ona i ostale kolege minibusom koji je unajmio fakultet, bez pratnje policije, odvezeni do aerodroma.

  „Niko od nas nije bio evakuisan po hitnom postupku, kako su pisali mediji, jer nismo bili na tom Politehničkom fakultetu koji je bio u opasnosti prethodnih nekoliko dana. Mi smo svi faktički napustili kampuse u petak, neki su odmah otišli kućama, a neki su se sklonili u mirnije delove grada, ali niko više nije bio u kampusu i nije bilo nikakve izrazite evakuacije što se tiče policije ili bilo čega drugog, prosto, sami smo izašli i otišli van kampusa“, zaključila je Jankovićeva.

  Tagovi:
  demonstracije, Hong Kong
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga