20:47 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  312216
  Pratite nas

  Da li će autoritet jedne fudbalske Engleske biti dodatni argument da UEFA bude podjednako stroga prema Englezima i Albancima sa Kosova zbog vređanja Srba i nesportskog ponašanja? Onako stroga kakva je bila prema Srbima, čak i kada su u pitanju bili gotovo nevidljivi „faulovi“ publike na stadionu.

  Ponašanje engleskih i albanskih navijača u Prištini i uvredljive reči na račun Srba teško je bilo prevideti. Zato je engleski novinar Sem Strit, koji je slike iz Prištine nazvao šokantnim, tražio reagovanje UEFA. Posle njegovog napisa i list „San“ je posvetio tekst incidentima u Prištini, gde su navijači Engleske i Kosova pevali ’Je** Srbiju‘. Bilo je tu još mnogo toga, pa i političkih poruka, ali i salutiranja nacističkim pozdravom.

  Zašto Srbija ne reaguje

  Treba li i Fudbalski savez Srbije (FSS) time da se pozabavi, bilo je pitanje Sputnjika za nekadašnjeg generalnog sekretara FSS-a, a danas delegata UEFA Nebojšu Ivkovića.

  „Ima ko vodi računa o tome u UEFA i ako je to tako bilo, sigurno će nešto zbog toga biti pokrenuto“, kaže ovaj stručnjak koji je pre dva dana bio delegat UEFA na utakmici koju je Bugarska pred praznim tribinama igrala protiv Čeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.
  MILOS SIMANOVIC
  Navijači kosovskih Albanaca udaljeni zbog nereda sa stadiona

  To je bila kazna Bugarima zbog vređanja pojedinih engleskih fudbalera na rasnoj osnovi na jednoj od ranijih utakmica, podseća on i napominje da kazne UEFA ipak nisu rezervisane samo za Srbe.

  Delegati i kamere

  „Disciplinski postupak se pokreće na osnovu zvaničnih izveštaja službenih lica UEFA, a na prvom mestu službeno lice je delegat UEFA koji je bio prisutan na utakmici. Moguće da je da je bio i oficir za bezbednost ako je bila utakmica visokog rizika, kao i predstavnik FARE. UEFA sa tom agencijom ima saradnju po pitanju suzbijanja rasizma i izveštaji njihovih posmatrača se, takođe, uzimaju u obzir prilikom odlučivanja o pokretanju disciplinskog postupka“, objasnio je Ivković.

  Uz te izveštaje, dodatni izvor informacija mogu biti i snimci kamera.

  „UEFA je uvela da, ukoliko je to dozvoljeno zakonom zemlje gde se igra utakmica, svaki stadion treba da ima kamere unutar i izvan stadiona kojima se snima ponašanje gledalaca. Mogu da se koriste i ti snimci i da se dostave UEFA“, napominje sagovornik Sputnjika.

  Nije praksa da fudbalska organizacija jedne zemlje traži da neko bude kažnjen, pogotovo ako nije bio direktni učesnik tog susreta.

  Tagovi:
  novinar, nacistički pozdrav, fudbalska utakmica, engleski navijači
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga