19:10 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  0 160
  Pratite nas

  U Preševu će 28. novembra, na Dan zastave, nacionalnog praznika Albanije, takozvano udruženje veterana terorističke „Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe“ održati protestni skup, na kome će, kako se najavljuje, ukazati na „diskriminaciju“ i ispostaviti zahtev — da se jug Srbije pripoji samoproglašenoj državi Kosovo.

  U izjavi za Sputnjik istoričar i spoljnopolitički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je „velikoalbanska ideja široko rasprostranjena u albanskom etničkom korpusu i među njihovim političarima.

  „Ovo što sada rade albanski ekstremisti, pripadnici nekadašnje terorističke skupine koja je izazvala pobunu na jugu Centralne Srbije, nije samo po sebi opasno; opasno je to što je to stav većinske albanske javnosti i na Kosovu i na jugu centralne Srbije i u Makedoniji“, kazao je Anđelković.

  On napominje da iz tog razloga takve akcije treba ozbiljno shvatiti, jer one u određenom trenutku mogu da prerastu u oružanu pobunu.

  „To treba da bude poruka našim institucijama da deluju preventivno, kako se politička zloupotreba priče ne bi pretvorila u oružanu pobunu koju smo imali dvehiljaditih“, zaključio je Anđelković.

  Tagovi:
  Velika Albanija, Srbija, OVK, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga