23:15 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1414
  Pratite nas

  Odluka o odnosu Bosne i Hercegovine i NATO-a odnosi se na saradnju, a ne na buduće članstvo te države u Alijansi. Republika Srpska je protiv ulaska u taj vojni savez.

  Republika Srpska nije promenila odnos prema članstvu BiH u NATO. Posle godinu dana pauze, Predsedništvo BiH se usaglasilo oko imenovanja Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine, ali su doneli odluku i u vezi sa odnosom te zemlje i NATO-a. Ipak, to nije korak ka članstvu u Alijansi. 

  Odluka o imenovanju novog predsednika Saveta ministara biće dostavljena u dalju proceduru Komisiji za pripremu izbora Saveta ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Što se tiče NATO-a, dogovoreno je da BiH u sedište Alijanse u Brisel pošalje svoj plan i program reformi, dok će detalji sporazuma biti poznati naknadno.

  Saradnja nije članstvo u NATO

  Stručnjak za bezbednost i politički analitičar Predrag Ćeranić za Sputnjik kaže da taj dokument još niko nije video, ali je sasvim sigurno da se u njemu govori samo o saradnji sa NATO-om, a ne o putu u članstvo u ovu vojnu Alijansu.

  „Dakle, ako su Rusi rekli da to nije dokument poput ANP-a, onda ne znam zašto mi u to ne bismo verovali. Dobro je da je postignut sporazum o formiranju novog saziva Saveta ministara, u kome će biti predstavnici onih političkih partija koje su pobedile na izborima. Srpska će imati jednu homogenu situaciju u izvršnoj vlasti. Oni koji su napravili vlast u RS, sada će, kako se stvari odvijaju, biti u prilici da naprave vlast i na nivou BiH“, objašnjava naš sagovornik.

  RS prati Srbiju

  Ćeranić napominje da, što se tiče NATO-a, Milorad Dodik je jasno rekao da je RS vojno neutralna i da to neće ništa promeniti. I da Sarajevo usvoji bilo kakav dokument koji bi imao veze sa putem u NATO, on ne bi mogao da prođe bez saglasnosti Republike Srpske.

  „Dodik kao član Predsedništva BiH uvek može da posegne za institutom — ’vitalni nacionalni interes‘ i da Skupština RS obustavi svaku odluku Predsedništva BiH za koju se proceni da ugrožava vitalni nacionalni interes RS. Dodik je zato i napravio široku koaliciju u vlasti, a nije morao, upravo jer je želeo da ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, kako bi kao srpski član Predsedništva BiH imao većinu u ovakvim situacijama“, objašnjava Ćeranić.

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska pratiti sve oblike saradnje koje sa NATO-om ima Srbija. RS želi da sarađuje, ali ne želi da pruži bilo kakav doprinos integraciji u Alijansu, poručio je on nakon postizanja dogovora o predsedavajućem Saveta ministara i usvajanja dokumenta koji će biti dostavljen NATO-u.

  Tagovi:
  NATO, Milorad Dodik, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga