12:12 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1015386
  Pratite nas

  Na direktnim izborima za savete 18 gradskih okruga prodemokratski blok je osvojio apsolutnu većinu glasova. Izbori u Hongkongu održani su nakon šestomesečnih protesta i smatraju se barometrom podrške antivladinom pokretu i udarcem šefu vlade hongkonške administracije Keri Lam.

  Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da centralna kineska vlada upotpunosti podržava vladu i šefa administracije Hongkonga Keri Lam.

  Aleksej Maslov iz Centra za strateške studije Kine, Visoke škole ekonomije, smatra da će izbori uticati na nastavak demonstracija, čemu doprinosi pisanje dnevne štampe u Hongkongu da ovi izbori predstavljaju pobedu.

  Izbori u Hongkongu su pokazali da se u protestnom raspoloženju nalazi više od 75 procenata stanovništva. To je važno jer su kineske vlasti pre nekoliko nedelja pokušale da prikažu da samo mali procenat stanovništva učestvuje u demonstracijama, a da veliki broj odgovornih građana ne podržava ili je protiv raznih protesta, jer to narušava biznis u Hongkongu, stopira rad mnogih komercijalnih i finansijskih organizacija i na kraju može dovesti do početka građanskog rata“, rekao je Maslov.

  Ekspert ističe da treba imati u vidu da se okružni saveti ne bave političkim pitanjima, već isključivo lokalnim problemima, pre svega komunalnim i administrativnim, što znači da nemaju nikakav uticaj na izvršnu vlast, tj. na šefa administracije Hongkonga Keri Lam, koju u potpunosti podržava Peking.

  Demonstranti slave pobedu na ulicama Hongkonga
  © AP Photo / Kin Cheung
  Demonstranti slave pobedu na ulicama Hongkonga

  Ovakva situacija može imati negativne posledice i postoji opasnost da se radikalizuje i završi nasilnim gušenjem protesta. Vlastima u Pekingu je jasno da nikakvi pregovori nisu mogući, jer ne postoje ni jasno definisane grupe sa kojima bi se razgovaralo, a još manje lideri. Ruski eksperti ističu da posle šestomesečnih nestabilnosti Hongkong gubi titulu stabilnog i prosperitetnog finansijskog centra. 

  Prema rečima Maslova, moguću eskalaciju situacije i nasilno gušenje protesta propratio bi veliki broj medija, što bi ugrozilo imidž Kine.

  „Kina se brine da će biti optužena za gušenje protesta i da će je to udaljiti od mnogih trenutnih partnera. SAD nestrpljivo čekaju da Kina počne oštro da se obračunava sa ovim protestima, kao što je to bilo 1989. godine. S druge strane, Peking se boji da ne može da reši situaciju, jer ne kontroliše tu teritoriju. Takođe, Kinu optužuju da je njena politika „jedna zemlja, dva sistema“ bila pogrešna, a to je veoma važno ako se uzme u obzir Tajvan“, ističe Maslov.

  Podsećamo, politika „jedna zemlja, dva sistema“ predložena je početkom osamdesetih godina i odnosi se na to da postoji samo jedna Kina, ali i takve teritorije kao što su Hongkong, Makao i Tajvan, koje mogu imati vlastiti kapitalistički i politički sistem, dok bi u ostatku Kine postojao socijalistički sistem.

  Maslov dodaje da upravo zato postoji strah u Kini da se protesti ne preliju na Tibet ili nestabilan region Sinkjang, gde žive Ujguri. Napominjemo da Sinkjang, jedan od pet autonomnih regiona u Kini, čini šestinu teritorije i nalazi se na drevnom Putu svile.

  Protesti u Hongkongu su počeli u martu ove godine protiv nacrta zakona o ekstradiciji (koji je odmah povučen), ali su se brzo proširili i na zahteve za demokratskim reformama.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga