10:50 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2358
  Pratite nas

  Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poručio je da Predlog zakon o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori mora biti donet po svim demokratskim principima, te da ga moraju prihvatiti sve vjerske zajednice. Može li papa uticati na odluku Podgorice da se izglasa zakon kojim se otima imovina Srpske pravoslavne crkve?

  Papa Franja je odgovorio na pismo koje je dobio od patrijarha SPC Irineja, u kojem je patrijarh apostrofirao zabrinutost povodom Predloga zakona kojim se planira otimačina imovine Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija SPC na tlu Crne Gore.

  U svom odgovoru, papa je čak izrazio zabrinutost da bi takav zakon mogao ugroziti i položaj Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori.

  Podrška Vatikana važna za SPC

  Komentarišući za Sputnjik podršku koju je povodom Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti papa Franja uputio SPC, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić ocjenjuje da je papina poruka od velikog značaja u ovom trenutku, jer je „veoma jasna i konstruktivna“. 

  On dodaje da je Sveta stolica na taj način upravo uvažila činjenicu da Predlog zakona koji će urediti pitanje slobode vjeroispovjesti i pravnog položaja vjerskih zajednica mora biti donijet sa najširim mogućim konsenzusom, a ne „preko koljena u nekim maratonsko-brzinskim potezima i postupcima, koji mogu izazvati ozbiljne društvene probleme“.

  „Ono što je jako važno jeste da su takve poruke i riječi uvijek dobrodošle. Mislim da treba da ih čuju svi i da je to na neki način dobar signal da se sa ovakvim zakonom ne žuri, nego da se u strpljivom i argumentovanom pravnom dijalogu dođe do najboljih rešenja. A posebno je važno da se ukaže na to da je stav naše crkve da mi ne tražimo nikakve privilegije ili zabranu rada bilo koje druge vjerske organizacije, koja bi se ponašala u skladu sa onim što jeste misija i poslanje crkava i vjerskih zajednica, nego je u pitanju samo odbrana stečenih prava“, kaže otac Džomić.

  Zakon problem i za Rimokatoličku crkvu

  Naš sagovornik smatra da su u Vatikanu uvidjeli da bi ovakav zakon mogao stvoriti probleme i Rimokatoličkoj crkvi.

  „Papa je dobro prepoznao da se ovdje prekida subjektivitet i rimokatoličkih eparhija, odnosno biskupija i nadbiskupija u Crnoj Gori, jer će i one morati prvo da budu pravno ubijene ovim zakonom, a onda potom da se (ponovo) pravno rađaju što je besmisao ’par ekselans‘“, jasan je otac Džomić.

  On dodaje da su toga odlično svjesni i u Vatikanu, jer znaju da je zakon pravni akt koji važi za sve, što su papa Franja i njegovi saradnici iz Svete stolice dobro prepoznali, bez obzira što Vatikan ima potpisan međunarodni ugovor sa Crnom Gorom.

  „Međutim, činjenica je da se ovaj zakon odnosi i da će se njegove odredbe primjenjivati na sve crkve i vjerske zajednice. To su predstavnici vlasti više puta rekli i naglasili, tako da bez obzira što su neki ubjeđivali predstavnike drugih vjerskih zajednica da se to neće odnositi na njih, mora se imati u vidu da je zakon opšti pravni akt koji važi za sve subjekte, tako da ne vidim ni malo razloga za bilo čiju nezainteresovanost u ovom slučaju. Na kraju krajeva, znajući kako funkcioniše Rimokatolička crkva, nadam se da će ova riječ prije svega kod rimokatoličkih vjernika, sveštenika i biskupa imati svoju težinu i svoje mjesto“, zaključuje otac Džomić.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga