09:21 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  310232
  Pratite nas

  Nakon najave mitropolita Amfilohija da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti donete na crkveno-narodni sabor u Nikšiću 21. decembra u znak pomirenja, Crna Gora svjedoči pravoj provali govora mržnje od strane vlasti i njoj naklonjenih medija i „analitičara“.

  Javnost je naročito zgrožena porukama koje dolaze od NVO tzv. Crnogorske pravoslavne crkve, čiji je potpredsjednik savjeta Stevo Vučinić kazao da „svetosavci ne pripadaju evropskoj civilizaciji“, da mitropolit Amfilohije namjerava da u Nikšiću „okupi masu koju će pretvoriti u rulju“, te da u Nikšiću „energiju velikosrpskoga“, „svetosavskog šovinizma“i „zatucanoga i neobrazovanoga svijeta“ žele da iskoriste popovski mračnjaci i podlaci iz Beogradske patrijaršije.

  Ističe se i izjava predsjednika SUBNOR-a i antifašista CG Zuvdije Hodžića, koji za državni list „Pobjeda“ upozorava kako ne smijemo da se uspavamo i „potcijenimo opasnost od unutrašnjeg neprijatelja, od koga se prvi put u crnogorskoj istoriji valja čuvati više nego od spoljnjeg“, te da mitropolit Amfilohije „uporno djeluje sa klerofašističkih i kleronacionalističkih pozicija“.

  „Ne može ’limenka‘ (crkva) na Rumiji, ne može krstionica u Tivtu..., ne mogu se vrijeđati NOB i Tito...“, poručuje, između ostalog, Hodžić.

  Primjera govora mržnje poslednjih dana zaista ima na pretek. Vjerni narod koji po svim relevantnim istraživanjima ima najviše povjerenje u SPC i od kojih će mnogi skupa sa svojim porodicama 21. decembra biti prisutni u Nikšiću, često se naziva neobaviještenom ruljom i „hipernaivnim Crnogorcima“, dok se sama Pravoslavna crkva pokušava isključivo staviti u kontekst nesreće, zločina i ratnog vihora devedesetih.

  Govor mržnje kao opšte mjesto

  Klasičan govor mržnje je toliko postao opšte mjesto u prorežimskim medijima da riječi više niko i ne bira, pa se sada nerijetko kao zvanična izjava može pročitati i ono što je nekada bilo rezervisano isključivo za anonimne komentare na portalima ili društvenim mrežama.

  Sociolog Ilija Malović smatra da su poslednje izjave i objave režimskih propagandista koji obiluju mržnjom i nipodaštavanjem, poput one da svetosavci ne pripadaju evropskoj civilizaciji, klasična demonstracija opijenosti šovinizmom i jedino mogu da se opišu kao skandalozne.

  „Poslednje izjave aktivista i promotera parareligijske organizacije CPC prelaze čak i najšire postavljene granice slobode govora. Tvrdnja da jedna religija, u ovom slučaju pravoslavna, i jedna crkvena organizacija, u ovom slučaju Crnogorsko-primorska mitropolija, ne pripadaju civilizovanom svijetu, budi krajnju zabrinutost. Autor rečenice — Svetosavci ne pripadaju evropskoj civilizaciji — formira svojevrsnu skalu vrijednosti ljudskog života gdje su Srbi postavljeni na samo dno“, upozorava Malović za Sputnjik.

  Kada se uradi jednostavna analiza sadržaja tekstova koji su se pojavili u poslednjih nekoliko dana na režimskim portalima, kako dodaje ovaj sociolog, može se, nažalost, utvrditi da su najfrekventniji termini upravo oni koji dehumanizuju i šire govor mržnje.

  „Riječi koje se najčešće pojavljuju, a kojima se opisuju građani koji se ne slažu sa identitetskom politikom vlasti su: zatucanost, smrad, trulež, rat, četnici, svetina, rulja, mračnjaci, koljači, nazadnjaci. Ovdje se jasno vidi da se koriste riječi koje dehumanizuju jednu etničku zajednicu, te da se nasilje prema njoj predstavlja kao legitimno i opravdano. Više je nego jasno da se radi o govoru mržnje, šovinizmu i stereotipima“, kategoričan je Malović.

  Svaka negativna predrasuda, kako dodaje naš sagovornik, inače je kruta i nefleksibilna i izuzetno otporna prema činjenicama i podacima koji nisu u skladu sa njom, a sastavni djelovi toga su, obrazlaže, omalovažavanje i neprijateljski stav, ali i spremnost da se preduzmu konkretne aktivnosti protiv grupa prema kojima je usmjerena.

  „Ovakve režimske ’patriote‘ pozivaju na spaljivanje, protjerivanje i uskraćivanje političkih prava svih onih koji su po njima izdajnici vlasti i sakralizovane države. Mržnja je prije svega usmjerena prema građanima koji se izjašnjavaju kao Srbi. Ovu demonstraciju šovinizma treba posmatrati i u svijetlu približavanja datuma popisa stanovništva, na kom vladajuća partija planira da strahom, ucenama, podmićivanjem i pritiscima smanji broj Srba u državi. A tu je naravno i projekat državne crkve koji se krši sa voljom ogromne većine vjerujućih građana“, kaže Malović.

  Umjesto nacionalnih tenzija potrebno pomirenje

  Ono što je najvažnije reći na kraju, po mišljenju našeg sagovornika, jeste da ovakvom politikom Crna Gora gubi dragocjeno vrijeme koje joj je neophodno za saniranje katastrofalnih društveno-ekonomskih posledica višedecenijske vladavine aktuelnog režima.

  „Režim više nema šta da ponudi sem mržnje i to je jasno čak i onima koji ga glasaju. Industrija je devastirana, investicija nema, dug se stalno povećava, korupcija je hronična. Crnoj Gori su umjesto nacionalnih tenzija neophodni društvena revitalizacija, pomirenje i rad, sve ono što DPS ne može da isporuči. Promene su nasušna potreba, razumijevanje i dogovor jedini put na boljitku“, zaključuje Malović.

  Tagovi:
  SPC, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga