07:16 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  21573
  Pratite nas

  Izjave koje dolaze iz kabineta poljskog predsednika Andžeja Dude, govore da se ne isplati imati loše odnose sa Rusijom, a Varšava ne želi da bude žrtva antagonizma između Rusije i Zapada. Ona nikada neće insistirati na antagonizmu, jer može postati žrtva tog antagonizma, što ruski eksperti ne smatraju nagoveštajem otopljavanja odnosa.

  Ekspert Međunarodnog instituta za humanitarne i političke studije Vladimir Bruter smatra da niko iz poljske administracije ne može odgovoriti na pitanje šta raditi i kako poboljšati odnose sa Rusijom, iako su svesni štetnosti ovakvih odnosa.

  „Posle šest godina na vlasti partije ’Pravo i pravda‘ Poljaci su shvatili da nije dobro imati loše odnose sa Rusijom. Problem se svodi na to što poljsko rukovodstvo nema formulu za poboljšanje odnosa i smatra da celokupno poboljšanje odnosa treba da se odvija na račun Rusije, a osim toga podržavaju razmeštanje NATO infrastrukture i američkih vojnih jedinica u blizini ruskih granica i misle da to neće doprineti pogoršanju odnosa, iako odlično znaju da hoće“, rekao je Bruter.

  Loši odnosi sa Rusijom nisu od koristi Poljskoj

  Eksperti smatraju da su u Poljskoj svesni da će dalji pritisak i demonizacija Rusije dovesti do pogoršanja odnosa, što nije profitabilno niti pogodno za Poljsku, jer su SAD daleko i nikada neće postati važan trgovinski partner Poljske. S druge strane pre ili kasnije i ruska vojna infrastruktura može biti razmeštena u blizini poljskih granica, što može predstavljati ozbiljnu pretnju Varšavi.

  Svakako ne treba zaboraviti da je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Poljske, jer gotovo 80 odsto ruskog izvoza u Poljsku odlazi na energente. Kada je reč o poljskom izvozu, Rusija se nalazi na petom mestu najvažnijih trgovinskih partnera, a Poljska čak nije ni među deset najvažnijih partnera Rusije.

  Ovo je i rezultat činjenice da Moskva preferira saradnju sa zemljama koje raspolažu krupnim kapitalom i mogu da investiraju u rusku industriju, poljoprivredu i usluge. Iz perspektive ruskih ekonomskih interesa, Poljska spada u treću grupu zemalja, gde se nalaze zemlje-članice Zajednice nezavisnih država i bivšeg Saveta za uzajamnu ekonomsku pomoć. Prvu i najvažniju grupu u ekonomskom smislu za Rusiju čine Kina i zapadne zemlje, a drugu po značaju Japan, Južna Koreja i Turska.

  Viktor Mizin, politikolog i diplomata ističe da se ovakve reakcije iz Poljske ne mogu tumačiti kao posledica pritiska Francuske ili nesigurnost zbog uspostavljanja dobre saradnje u oblasti energetike između Rusije i Nemačke. Prema njegovim rečima, beskorisno je vršiti pritisak na Poljsku, poznajući njen nacionalni karakter. Ekspert objašnjava da je Poljska prilično aktivan igrač na evropskoj sceni, što je pokazao i slučaj sa ukrajinskom krizom, kada su Poljaci dovodili ukrajinske predstavnike u Evropski parlament i Komisiju i vršili pritisak na NATO da razmesti dodatne vojne kontingente i baze na Poljskoj teritoriji.

  Američki vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu
  © Sputnik / Stringer
  Američki vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu

  Negativni efekti antiruskih sankcija

  „Ne mislim da je reč o pritisku, već da takve tendencije odavno postoje, jer u ekonomskom smislu Poljska, kao i EU, snosi negativne efekte sankcija. Antagonizam je stalno prisutan, a postoji i određeni stepen šizofrenije, s jedne strane da Rusiju treba obuzdavati, a s druge strane shvataju da bez Rusije nije moguće ništa uraditi i da je neophodan dijalog“, objašnjava Mizin.

  Posle uvođenja sankcija od strane EU i ruskih kontramera, trgovinska razmena između Poljske i Rusije se značajno smanjila. Ipak od 2016. godine zabeležen je određeni napredak. Prema podacima Ruske federalne carinske službe, od januara do septembra 2018. godine trgovina između Rusije i Poljske je iznosila 15,8 milijardi dolara, pri čemu je ruski izvoz bio u visini od oko 12 milijardi dolara, a uvoz iz Poljske oko 3,8 milijardi dolara. Ako ove podatke uporedimo sa onim iz 2017. godine, možemo zaključiti da je trgovinska razmena porasla za 36 procenata.

  Kada je reč o strukturi Poljskog izvoza u Rusiju, osnovu izvoza čine mašine i transportna oprema na koje odlazi oko 38 procenata poljskog izvoza, 20 procenata otpada na polufabrikante, 12 procenata na industrijske proizvode, a svega 10 procenata na poljoprivredne. Od ruskih kontramera, najveću štetu je imao poljoprivredni sektor u Poljskoj, jer se oko 50 procenata poljskih poljoprivrednih proizvoda prodavalo na ruskom tržištu, dok je uspešno nastavljen izvoz električne i transportne opreme.

  Burna istorija

  Mizin objašnjava da bez obzira na važnost Rusije za Poljsku u ekonomskom smislu, uzajamni odnosi su složeni pre svega zbog istorijskih okolnosti koje su prepletale sudbine ove dve zemlje. Poljska je prilično podeljena zemlja, s jedne stane postoji izuzetno antirusko raspoloženje, da je nekada bolje uopšte ne govoriti na ruskom jeziku, a s druge strane ljudi pamte i shvataju rusko-poljske odnose i postoji određeni stepen zahvalnosti. Prema njegovim rečima, ovakve izjave su samo pokazatelj procesa koji se ne mogu zaustaviti, jer je i „loš mir bolji od dobre svađe“, te da je svakako potrebno naći konstruktivna rešenja i nastaviti ekonomsku saradnju.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga