06:46 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1394
  Pratite nas

  Odbijanje Hašim Tačija, „predsednika“ Kosova, da prisustvuje skupu koji je organizovala Tirana o „mini-Šengenu“, ravno je samoubistvu, smatraju kosovski analitičari.

  Edi Rama je lično pozvao Hašima Tačija da prisustvuje sastanku o „mini-Šengenu“ koji se organizuje u Tirani, ali je on to glatko odbio, poručivši, između ostalog, da Srbija i Bosna i Hercegovina nisu priznale Kosovo i samim tim ne žele dobro „njegovoj državi“.

  Podsećanja radi, Rama je još ranije upozorio Prištinu da ako ne bude deo ovog projekta — direktno nanosi štetu Albaniji.

  Tači (samo)ubija Kosovo

  Da li je ovo znak da se politika Albanije i Kosova razilazi ili je u pitanju samo farsa?

  Politikolog sa Kosova i Metohije Nedžmedin Spahiju nema dilemu da se politike Kosova i Albanije razilaze.

  „Stvar je u tome što se rukovodstvo Kosova ponaša detinjasto. Kosovo ne treba da dozvoli da države u okruženju sarađuju, a da ono bude van toga. To znači da sâmo Kosovo izoluje Kosovo. To je suprotno interesima Kosova. Mi smo mala zemlja, i jedino bogatstvo koje Kosovo ima su dobri odnosi sa susedima“, objašnjava Spahiju.

  Priština sedi u ćošku

  Pogoršavanje tih odnosa, dodaje naš sagovornik, ravno je samoubistvu.

  „Mi treba da koristimo svaku priliku da ih unapređuje i da popravi odnose sa Srbijom, a ne da sedi u ćošku i gleda kako drugi sarađuju, a Kosovo ostaje po strani“, zaključuje on.

  Njegov srpski kolega, politikolog Stefan Filipović, ima sasvim drugačije mišljenje:

  „Politika Albanije i Kosova ne može da se raziđe i neće se razilaziti jer je to dugotrajan strateški pravac. Dakle, oni na neke stvari mogu da različito gledaju, ali imaju isti pravac“.

  On se slaže sa spekulacijama da je komunikacija Edija Rame sa vlastima u Prištini loša, posebno jer je u toku formiranje nove političke elite u Prištini, i da i to ima uticaja na Tačijevo odbijanje Rame.

  Ipak isti pravac

  „Dakle, postoji i personalna loša komunikacija između političara u Tirani i Prištini. Treba uzeti u obzir činjenicu da se mandat Hašima Tačija bliži kraju, a samim tim se i njegov legitimitet polako krnji, pa on pokušava da to vreme koje mu je preostalo iskoristi kako bi pokazao svoj patriotizam“, veruje Filipović.

  Inače, Tači je Rami poručio i da je Srbija počinila genocid nad narodom Kosova, kao i da i danas ne samo da poriče te zločine, već nastavlja da ne priznaje postojanje te države, i da je i to jedan od razloga što ne žele da budu deo ovog projekta.

  Tagovi:
  politika, Hašim Tači, Edi Rama, Mali šengen
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga