19:51 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  25105
  Pratite nas

  Postoji opasnost da Priština, po ugledu na Podgoricu, već na proleće usvoji zakon koji omogućava otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. Taj napisani propis su albanski lideri samo privremeno odložili u fioku.

  Kosovo bi moglo da krene putem Crne Gore kada je u pitanju zakon o verskim zajednicama.

  Na ovu mogućnost je upozorio poslanik Srpske liste i novi potpredsednik skupštine privremenih institucija Kosova Slavko Simić, koji je otkrio da Priština priprema zakon o verskim zajednicama, malo drugačijeg naziva, ali da je u suštini isti kao crnogorski. Dakle — da se priprema otimačina imovine Srpske pravoslavne crkve i na Kosovu.

  Priština spremna za otimanje srpskih svetinja

  Profesor doktor Dušan Čelić veruje da na Kosovu nešto u sličnom formatu kao u Crnoj Gori može da nas sačeka na proleće.

  „Kosovo je imalo nekakav nacrt zakona, ne o verskim slobodama, već o kulturnim dobrima, još 2016. godine, i on je stajao na zvaničnom sajtu. Naprasno je skinut sa sajta i u njemu stoji zlokobna odredba koja je sada u Crnoj Gori postala deo zakona. U toj kosovskoj odredbi piše da se kosovskim kulturnim dobrima smatraju sve nepokretnosti starije od 100 godina. Dakle — nešto slično ovome što je usvojeno u Podgorici“, podseća doktor Čelić.

  Naš sagovornik napominje da je Priština zakon povukla sa dnevnog reda, jer je imala veliki diplomatski pritisak i reagovanje, pre svega naše Crkve (Srpske pravoslavne crkve) sa Kosova.

  Čelić ne spori mogućnost da je Podgorica učinila Kosovu uslugu, možda i u dogovoru, usvajajući ovaj zakon, kako bi trasirala put Prištini da na proleće krene u istu akciju i usvoji zakon koji će imati iste efekte kao i ovaj u Crnoj Gori.

  „Ko god je do sada bio uzdržan u reakcijama na sve ovo, sada mora da ima u vidu da ovo što se desilo u Podgorici sledi i na Kosovu. Ja sam siguran da je ovo precedent i da će on biti primenjen i u Prištini, i da je sve ovo deo šireg scenarija i dogovora između Prištine i Podgorice i još možda nekog međunarodnog faktora“, uveren je naš sagovornik.

  Crvena linija koja ne sme biti pređena

  On kaže da su mnoge „crvene lampice“ morale da se upale, a da je sada krajnje vreme da se to uradi, posebno kada je reč o nastavku pregovora Beograda i Prištine.

  „Tako da, iako su do sada prekoračene mnoge ’crvene linije‘, ova crvena linija to sigurno ne sme. Ne bi smela da se pređe, jer bi to bio Rubikon, posle koga od interesa Beograda u pregovorima ne bi bilo ništa. Mislim da je to poslednje na šta bi naša država pristala. To ne bi bio samo smrtni udarac za briselske pregovore, već bi se, bojim se, stvorila nekakva veštačka ’kosovska pravoslavna crkva‘, po uzoru na ’crnogorsku‘. To bi značilo trajno oduzimanje i uništenje korena srpskog naroda“, upozorava doktor Čelić.

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, osvrnuvši se na dešavanje u Crnoj Gori, rekao je da vera i duhovnost treba da budu izvan politike, a da naši ljudi znaju kakve svetinje brane na Kosovu i Metohiji.

  Tagovi:
  Crna Gora, SPC, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga