15:08 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  0 192
  Pratite nas

  Neočekivane, paradoksalne i smešne izjave kojima su političke elite iznenadile sve!

  1. Idi šetaj!

  Prvo mesto pripada bivšem komičaru, a sadašnjem ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, koji je tokom predizborne debate rekao Petru Porošenku: „Ja nisam vaš protivnik, ja sam Vaša kazna“. Ne lezi vraže, ubrzo nakon što je Zelenski pobedio na izborima, otvoreno je čak jedanaest krivičnih slučajeva protiv Porošenka.

  Vladimir Zelenski
  © Sputnik / Aleksey Nikolskyi
  Vladimir Zelenski
  U oktobru na pres-konferenciji, objašnjavajući položaj u kojem se nalazi zbog Porošenkovog prihvatanja „Štajnmajerove formule“, ukrajinski predsednik je rekao da se oseća kao Van Dam koji sedi u špagi, a da ima tri noge, seo bi i na treću.

  Sa rukovodstvom u ukrajinskom gradu Borispolju glumio je strogog činovnika. Kada je saznao da je Jaroslav Godunok, član gradskog saveta, bio osuđen za razbojništvo, Zelenski je zatražio da činovnik ode sa sednice: „Izađite odavde, razbojniče! Da li me čuješ?“. Kada je Godunok pokušao da uđe u raspravu sa Zelenskim, ovaj mu je dobacio: „Idi bre, o Bože, idi šetaj“.

  2. Velika i neprevaziđena mudrost

  O božanskom u politici se danas malo govori, osim ako nije reč o Americi i američkom predsedniku kog je moguće nazvati „božijim glasnikom“.

  Naime, marta 2019. godine državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je sa dopisnicom iz Izraela:

  „Da li mislite da Tramp, priznajući suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, može spasiti jevrejski narod od iranske pretnje, kao što je to nekada učinila carica Esfir? (žena persijskog cara Artakserksa koja ga je naterala da ukine odluku o uništenju Jevreja)“.
  „Kao hrišćanin, verujem da je to u potpunosti moguće. Siguran sam da će Bog umešati ruke“.
  Američki državni sekretar Majk Pompeo
  © AP Photo / Markus Schreiber
  Američki državni sekretar Majk Pompeo

  Američki lider Donald Tramp je, pak, zablistao u komentarima posvećenim Turskoj.

  „Ako Turska uradi bilo šta što nije u skladu sa mojom velikom i neprevaziđenom inteligencijom, potpuno ću uništiti tursku ekonomiju“, izjavio je Tramp u oktobru kada je Erdogan započeo vojnu operaciju na severoistoku Sirije.

  „Ne glupiraj se, ne budi budala“, rekao je Tramp.

  Tramp je lepo opisao i likvidaciju vođe DAEŠ-a El Bagdadija, rekavši da je „vikao i plakao i umro kao pas“. Navodno je pažljivo birao reči, jer pas nije poštovana životinja u islamu.

  Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
  © Sputnik / Michael Klimentyev
  Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

  Još jedan ispad šefa Bele kuće desio se u vezi sa skandalom koji je izbio zbog pokušaja vršenja pritiska na Zelenskog da započne politički motivisanu istragu. Tada je Tramp Zelenskog nazvao ruskim predsednikom.

  „Novi ruski predsednik je dobar čovek koji je dao izjavu. I tamo nema ničega. Nije postojao nikakav pritisak na njega“, pravdao se Tramp, ali nije imao u vidu Putina.

  3. Transatlantska dijagnoza

  „To što mi sada preživljavamo je moždana smrt NATO-a“, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.
  Emanuel Makron
  © AP Photo / Francisco Seco
  Emanuel Makron

  U intervjuu za britansko izdanje „Ekonomista“, francuski predsednik je rekao da se Evropa nalazi na ivici ponora i da će, ako ne razmišlja o strategiji, izgubiti kontrolu nad sudbinom, a osim toga kritikovao je i SAD. Nakon toga je Angela Merkel, navodno, upozorila francuskog predsednika da je „umorna od lepljenja polomljenih šoljica za čaj, kako bi svi mogli da ga piju“. Najjoštriji je bio Erdoganov odgovor, koji je Makronu poručio da proveri sopstvenu glavu na moždanu smrt.

  4. Đavolji kotlić

  Kako je proces izlaska Britanije iz EU dugo trajao i bio naporan za sve, početkom februara šef Evropskog saveta Donald Tusk nije mogao da podnese, a da ne prokomentariše: 

  „Pitam se kako izgleda kotlić u paklu spremljen za one koji se zalažu za ’bregzit‘“.

  5. Ja vam nisam derište

  Savez Rusije i Belorusije stvoren je 26. januara 2000. godine. Od tog momenta lideri pokušavaju da prodube integraciju, a u tu svrhu predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko se sastao sa parlamentarcima da bi im izložio svoje planove.

  Aleksandar Lukašenko
  © Sputnik / Alekseй Nikolьskiй
  Aleksandar Lukašenko
  „Zapamtite, ja nisam derište, koje je odradilo tri, četiri, pet godina kao predsednik“, rekao je on u želji da ukaže na to da političko spajanje Minska i Moskve ne treba čekati, a opoziciji je dobacio da „stolica nije tako meka kao što se čini“.
  6. Trzati i tresti

  Najupečatljivija prošlogodišnja izjava ruskog predsednika Vladimira Putina bila je ona u kojoj je apelovao da državni službenici izvršavaju svoje dužnosti.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin na kongresu Jedinstvene Rusije
  © Sputnik / Mihail Klimentьev
  Predsednik Rusije Vladimir Putin na kongresu Jedinstvene Rusije

  „Tražite da donesu rešenja, trgnite ih, protresite ih“, rekao je Putin članovima „Jedinstvene Rusije“ na 21. kongresu te stranke, u novembru 2019. godine.

  Tagovi:
  politika, političari, izjave
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga