03:57 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1550
  Pratite nas

  Američki časopis „Nešenel interest“ uvrstio je rusku mornaričku pešadiju u pet najboljih na svetu, a ruski eksperti ističu da nju od drugih razlikuje spremnost da izvrši zadatak po svaku cenu.

  Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“, ističe da je ruska mornarička pešadija oduvek bila jedna od najboljih na svetu, a da tako ostaje i danas, jer se veštine i znanje prenose sa kolena na koleno, a tehnika se modernizuje.

  „Analiza ruske vojne aktivnosti i vojne moći koja raste zajedno sa ruskom flotom, dovela je američke eksperte do zaključka da je ruska mornarička pešadija jedna od najboljih na svetu. Ako uzmemo u obzir vojne pripreme, obuku, pismenost, možemo reći da je mornarička pešadija zaista jedna od važnih elemenata naše ukupne vojne moći i u tom smislu, rejting pokazuje realno stanje stvari“, rekao je ekspert.

  Mornarička pešadija oduvek među najboljima u svetu

  Prema njegovim rečima, glavna karakteristika koja deli ovaj rod vojske od drugih sličnih rodova u stranim zemljama, jeste visok moral, odnosno spremnost vojnika da izvrše zadatke po svaku cenu na bilo kom mestu, ali ne treba zaboraviti ni dobru tehničku spremnost.

  Na rang-listi ovog američkog časopisa na prvom mestu se nalazi mornarička pešadija SAD zbog svoje veličine koja je i odigrala presudnu ulogu u ovom „takmičenju“. Mornaričku pešadiju SAD čini oko 186.000 ljudi, a regruti prolaze naporne treninge pre nego što se uopšte priključe oružanim silama SAD. Za razliku od Amerikanaca, čija je glavna prednost brojka, za rusku mornaričku pešadiju se u časopisu navode dobra priprema i dokazana spremnost za borbu u ratnim uslovima. Iza ruske se nalaze britanska kraljevska mornarička pešadija koja broji oko 7.000 ljudi. Reč je o posebnom, elitnom odredu u okviru mornaričke pešadije koji je obučen za operacije u ekstremno hladnim uslovima i za upravljanje brzim i mobilnim mašinama na zemlji. Na četvrtom mestu se nalazi Južna Koreja sa oko 29.000 vojnika koje obučavaju američki eksperti. Kineska mornarička pešadija ima oko 30.000 vojnika, ali za razliku od južnokorejske, tesno sarađuje sa vojno-morskom flotom Ruske Federacije.

  Istorija nastanka ruske mornaričke pešadije

  Istorija ovog roda ruske vojske datira još iz sedamnaestog veka, kada je po prikazu Ivana Groznog formirana posebna jedinica strelaca, odnosno mornaričkih vojnika, a 1669. godine, kada se pojavio prvi ruski vojni jedrenjak „Orel“, on je već imao ovakvu sličnu komandu. Međutim, Veliki severni rat koji je počeo 1700. godine i trajao sve do 1721. godine, a vodio se pretežno u pomorskim i ostrvskim regionima, primorao je Petra Prvog da 1705. godine izda ukaz o zvaničnom formiranju morskog puka.

  Međutim, punu slavu ovaj odred je stekao za vreme Drugog svetskog rata, kada su fašisti prozvali mornaričku pešadiju „crnom smrti“ zbog crnih kaputa koje su nosili i neverovatne hrabrosti

  I danas je mornarička pešadija elitna jedinica koja je uglavnom naoružana plutajućom vojnom tehnikom, prenosivim protivtenkovskim i protivraketnim sistemima i automatskim oružjem i izaziva veliki strah kod potencijalnih protivnika.

  Tagovi:
  mornarička pešadija, vojska Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga