10:38 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Analize i mišljenja
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1179
  Pratite nas

  Vaseljenski patrijarh neće rešavati spor između Srpske pravoslavne crkve i raskolničke „makedonske pravoslavne crkve“ na svoju ruku, već pokušava da premosti problem predlogom za posredovanje, ali teško da može da reši taj spor, kaže istoričar Aleksandar Raković, povodom posete Zorana Zaeva i Olivera Spasovskog patrijarhu Vartolomeju.

  Nakon sastanka sa bivšim (Zaev) i sadašnjim (privremenim) premijerom Severne Makedonije (Spasovski), Vaseljenska patrijaršija izdala je saopštenje u kome se kaže da je „odlučeno da se delegacija Srpske crkve i crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu stolicu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postignu zajednički dogovor i rešenje“.

  Posredovanje Vartolomeja neće doneti ništa novo

  Ostaje da se vidi hoće li SPC, nakon događaja u Ukrajini, prihvatiti poziv da dođe u Carigrad, gde bi razgovori bili pod moderacijom carigradske patrijaršije.

  „Ukoliko do razgovora dođe, a nisam siguran da će do toga uopšte doći, mislim da ne može da se očekuje ništa specijalno novo i da će sve ono što je SPC već tražila da se dogodi kao uslov za povratak makedonske jerarhije u redovno stanje — ostati. U prvom redu — pomirenje makedonske jerarhije, koja se nalazi u raskolu, sa kanonskom makedonskom jerarhijom Ohridske arhiepiskopije, koja je u delu srpske Crkve. Potom tako pomirena makedonska jerarhija može da traži neki status koji bi bio drugačiji od onog autonomnog koji je SPC već dala“, kaže Raković.

  Nije realno da se sada krene u razgovore

  Nekoliko stvari, prema Rakovićevim rečima, govore u prilog tezi da sada nije trenutak da otpočnu razgovori između SPC i takozvane MPC pod okriljem Carigrada — jedna od njih je pitanje onoga što se dogodilo u Ukrajini.

  „Taj zemljotres koji se dogodio u okviru pravoslavne vaseljene treba da se smiri. Mislim da u ovom momentu nije realno da dođe do razgovora. Ne kažem da neće doći, ali čini mi se da u skorijoj budućnosti to nije realno. Drugo, SPC smatra makedonsko crkveno pitanje unutrašnjim problemom i, s obzirom na to, ona bi sama inicirala razgovore sa makedonskom jerarhijom u raskolu ili bi joj izašla u susret da se na njen zahtev dogodi sastanak. Ne znam da li je uopšte realno da srpska Crkva prihvati bilo kakvu moderaciju neke druge strane, kakva je Carigradska patrijaršija“, zaključuje Raković.

  Prema saopštenju Vaseljenske patrijaršije — svrha sastanka patrijarha Vartolomeja sa Spasovskim i Zaevom bila je razmatranje crkvenog problema u Severnoj Makedoniji.

  „Tokom razgovora razmatrane su prethodne faze u vezi sa tim problemom, a u čijoj osnovi leži spremnost za ponovno uspostavljanje regularnosti crkve Severne Makedonije pod imenom Ohridska arhiepiskopija, nakon blagovremene molbe prema Majci crkvi. Nakon toga, odlučeno je da se delegacija Srpske crkve i crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu stolicu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postignu zajednički dogovor i rešenje“, stoji u saopštenju.

  Tagovi:
  Oliver Spasovski, raskol, spor, Makedonska pravoslavna crkva, Vartolomej, vaseljenski patrijarh Vartolomej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga